Nye nøkkelhullskrav til sunne matvarer

Produsentene må endre på innholdet i enkelte matvarer for å tilpasse seg de nye kravene, mens andre vil miste nøkkelhullet.

<b>MATVAREENDRINGER?</b> Enkelte matvarer vil måtte endres om de fortsatt skal være nøkkelhullmerkede. Foto: BERIT B. NJARGA
MATVAREENDRINGER? Enkelte matvarer vil måtte endres om de fortsatt skal være nøkkelhullmerkede. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Fra 1. mars i år er det innført nye regler for nøkkelhullsmerking av matvarer. Endringene innebærer blant annet strengere krav til innhold av salt, mettet fett og sukker, og høyere krav om innhold av fullkorn.

Dette vil føre til at innholdet i enkelte matvarer må forandres for å beholde nøkkelhullet, eller at produkter mister sunnhetsmerkingen, forteller flere av matvareprodusentene Dinside har vært i kontakt med.

Les også hvilke matvarer som nå forsvinner fra butikkhyllene

To Tine-produkter forsvinner fra ordningen

Det nye regelverket fører til at to av produktene fra Tine, som produserer flere sunnhetsmerkede produkter, mister nøkkelhullet, og dermed ikke lenger vil være nøkkelhullsmerket.

Dette gjelder Kesam Vanilje Mager og TINE Mager Cottage Cheese Eple/pære/vanilje.

- Disse produktene oppfyller ikke de nye vilkårene. Dermed faller de ut av ordningen, forteller Øystein Syrstad, pressevakt i TINE.

FORSVINNER: Nøkkelhullmerket forsvinner fra Tine Mager Vaniljekesam, bekrefter Tine. Foto: BERIT B. NJARGA
FORSVINNER: Nøkkelhullmerket forsvinner fra Tine Mager Vaniljekesam, bekrefter Tine. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Begrunnelsen for å ikke tilpasse produktene til de nye kravene, er ifølge Syrstad at de tilhører kategorien «ferskost med tilsatt smak», hvor det i tidligere krav ikke var satt vilkår for tilsatt sukker. Nye regler tillater kun 1 gram sukker per 100 gram.

- Det ville ikke bli de samme produktene om man skulle redusere fra 5 og 4 til 1 gram tilsatt sukker. Derfor faller de nå ut av ordningen, forklarer Syrstad.

Skikkelig god ferdigmat? Vi har testet nyhetene

Vet ikke om det blir endringer

Orkla, som blant annet står bak merker som Stabburet og Toro, har per i dag elleve nøkkelhullsmerkede produkter, deriblant Grandiosa Biff&Løk og Stabburet Makrell i tomat.

Om de må endre noen av produktene for å tilpasse dem de nye nøkkelhullskravene, er foreløpig ikke klart.

SUNN? Om Grandiosa med Biff&Løk vil beholde sitt nøkkelhull, gjenstår å se.  Foto: BERIT B. NJARGA
SUNN? Om Grandiosa med Biff&Løk vil beholde sitt nøkkelhull, gjenstår å se. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


– Vi har ennå ikke sett nøye på de nye kriteriene og analysert hva de betyr for oss, forteller Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge til Dinside.

Han legger til at de fortsatt ønsker å bruke nøkkelhullet fordi det er en viktig merkeordning, men at de nye retningslinjene gjør at det blir mer utfordrende å oppfyllene kravene innen enkelte produktområder.

- Men dette er en utfordring vi har som mål å løse, sier Brennskag.

Han legger til at de også vil se nærmere på produkter som i dag nesten kvalifiserer for eller kunne hatt nøkkelhullmerket i dag, men som ikke er omfattet av merkeordningen, og også jobber med å utvikle nye produkter som tilfredsstiller kravene til nøkkelhullsmerket.

Les også om billig leverpostei kan måle seg med merkevarene

Endrer sine nøkkelhullsprodukter

Nestlé, som blant annet produserer forskjellige typer frokostblandinger, har per i dag to nøkkelhullmerkede produkter: Havre Cheerios og Fitness.

Begge disse produktene skal tilpasses de nye reglene, ifølge Gro Ånestad Rimstad, som bekrefter at begge reseptene skal endres for å oppfylle nye nøkkelhullkriterier.

De nye reglene trer i kraft 1. mars, men de gamle reglene gjelder parallelt i en overgangsperiode. Matvareprodusentene har frist til å tilpasse seg de nye kravene fram til 1. september 2016.

Forvirret? Dette betyr de forskjellige merkene