Nye muligheter for vanskelig blære

Hastverks-inkontinens er tabubelagt. Nå finnes det flere behandlingsalternativer. Et legebesøk kan være lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av seks nordmenn over 40 har overaktiv blære. Det innebærer sterk vannlatningstrang som kommer ofte. Man bare Må løpe på WC. Derfor kalles plagen også hastverks-inkontinens. Noen klarer å komme fram til WC i tide hvis de planlegger litt. Andre velger å bruke bleie. Behandling med medikamenter, operasjon med blære-pacemaker og treningsprogrammer kan derimot hjelpe og ofte være et alternativ til bleie.

Skammer seg
- Mange får ikke den beste behandlingen fordi de skammer seg. De tør ikke snakke om det eller ta opp problemet med legen, opplyser Norsk forening for pasienter med urologiske sykdommer, NOFUS. Nordmenn er de mest sjenerte pasienter i Europa, seksuelle problemer og urinlekkasjer er de plagene vi er mest sjenerte for å snakke om.

I stedet innretter vi oss så godt vi kan. Man takker nei til selskaper, kino og reiser, slutter å trene eller slutter å gå i kirken. Frykten for lukt og lekkasjer gjør det vanskelig å ha kontakt med venner og kjente.

- Det er fantastisk å være kvitt alle bekymringene. Behandlingen har gitt meg et nytt liv, sier Gunvor Stensland i heftet Tenk om vi kunne snakke om det fra NOFUS. Gunvor opplevde årene med lekkasjeproblemer som en stor belastning. Hun måtte skjule at hun brukte bind. Selv når barnebarna var på besøk, kretset tankene rundt dette at ingen måtte merke noe. I dag gleder hun seg over livet igjen. For Gunvor ble løsningen medisiner, andre har fått god hjelp av elektrostimulator eller operasjon med innlagt blære-pacemaker .

300 000
Over 300 000 nordmenn har overaktiv blære, de fleste er eldre, men også yngre rammes. Hvis man MÅ på toalettet i full fart minst åtte ganger i døgnet, regnes dette som overaktiv blære. Noen har så store plager at de får sterk vannlatningstrang hver time.

Dette er behandlingsmetodene for overaktiv blære eller hastverks-inkontinens:

Blæretrening
Første skritt i behandlingen er blæretrening. Overaktiv blære skyldes at det skal svært lite til før de selvstyrte musklene i blæreveggen trekker seg sammen og framkaller sterk trang til å late vannet. Med treningsprogrammer kan man til en viss grad lære seg å overstyre blæren.

Treningen går ut på å øke avstanden mellom toalettbesøkene. Ved forskjellige teknikker kan man trene seg på å la det gå lengre tid mellom toalettbesøkene, for eksempel to timer i stedet for en. Man tar det gradvis, det kreves tid og tålmodighet.

Noen pasienter får hjelp av elektrostimulering. Hvis dette virker, vil man se resultater innen en måned.

Nytt medikament
Et annet alternativ er medisiner som virker på muskulaturen i blæren og undertrykker sammentrekningene. Studier viser at slike medisiner reduserer antall vannlatninger med 20 prosent, i tillegg til at det blir lettere å holde på vannet. Såkalte inkontinens-episoder der man tisser i buksa mer enn halveres.

Nylig ble medikamentet tolterodine godkjent som depotkapsel (Detrusitol SR). Med depotkapsel tatt en gang om dagen, går medikamentet sakte over i blodet. Dette gir mindre bivirkninger enn når man tar det samme virkestoffet som tabletter to ganger om dagen. Knapt en av fire pasienter får tørr munn med depotkapsel, og nesten en av tre med tabletter, viser en studie publisert i tidsskriftet Urology i mars i år.

Ny operasjonsmetode
Hvis ikke medisiner virker tilfredsstillende, finnes det også flere operasjonsmetoder, skriver tidsskriftet Legemidler & Samfunn. Rikshospitalet har tatt i bruk en ny metode der det legges inn en ledning som gir elektrostimulering til en nerve. Dette blir en slags blære-pacemaker. Virkningen er god, men metoden er først og fremst aktuell for dem som har store plager.

Bleie eller medisiner?
Mange behandles rett og slett med bleie. Hvert år omsettes det et berg av bleier i Norge. De kjøpes på blå resept, Rikstrygdeverket betaler en stor andel. Legemiddelselskapet Pharmacia hevder at mange med overaktiv blære kunne sluppet bleie, eller de kunne brukt færre bleier hvis de fikk medisiner. Medisiner er ofte billigere enn bleier, i tillegg vinner man livskvalitet. For tiden pågår en studie der virkningen av blæretrening sammenlignes med medisiner. Når studien er ferdig om et par måneder, får vi kanskje noen flere svar på hva som er best og rimeligste behandling.

Mozon.no, 05.12.2001

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!