Nye arveregler styrker samboere

Og du kan arve mer uten å betale arveavgift.

Stortinget vedtar mer moderne arveregler i høst.  Foto: colourbox.com
Stortinget vedtar mer moderne arveregler i høst. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I høst vedtar Stortinget endringer i arveloven som gir samboere nye og bedre rettigheter.

- Det blir en veldig stor forandring for samboere, som i dag verken har arverett eller rett til å sitte i uskifta bo, sier doktorgradsstipendiat ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, John Asland til Dagbladet.

- I dag står samboere på bar bakke hvis en av dem dør. Svært få skriver testamente, sier Asland.

Hvem skal arve sommerhuset?

Samboere som har felles barn, vil ifølge de nye reglene få arverett på opptil fire ganger folketrygdens grunnbeløp (cirka 281.024 kroner) og en noe begrenset uskifterett. Barnløse samboerpar får også rett til å testamentere opp til 4G til sin samboer, på bekostning av egne barn.

Dersom man ikke vil at samboeren skal arve seg når man dør, er det fremdeles mulig. Da må man etter at lovendringene trer i kraft, skrive et testamente der man fratar samoberen arveretten.

- Min bror har tatt familiehytta

Utsett arveoppgjøret

Men det blir flere endringer som følge av den nye arveloven. Fra neste år vil fribeløpet for arv fra foreldre og besteforeldre øke fra 250.000 kroner til minst 400.000

De foreslåtte endringene er i henhold til det forslaget Arveavgiftsutvalget (Zimmer-utvalget) har kommet med. Utvalget har foreslått at bunnfradraget (fribeløpet) skal være kr 400.000 for barn og foreldre, og kr 200.000 for andre arvinger. I dag er fribeløpet 250.000 kroner for både barn/foreldre og for andre arvinger. Arveavgiftsutvalget anbefaler også at bunnfradraget i fremtiden skal justeres i takt med den generelle prisstigningen.

Utsett arveoppgjøret om du kan

1. januar i år ble det lov å overføre inntil en halv G, drøye 35.000 kroner, til barn og barnebarn uten at beløpet rapporteres eller inngår i grunnlaget for senere arveavgift. Slik overføring kan gjøres hvert år. Når de nye reglene trer i kraft, kan altså foreldre dele ut nesten en million kroner til hver arving og fortsette å overføre 35.000 kroner i mange år fremover uten å betale noe til staten.

Yvonne taper 90.000 i året på å gifte seg

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!