<b>ARV:</b> Selv om arveavgiften i sin nåværende form blir borte fra nyttår, er det likevel noen som bør overføre arven allerede i år. Særlig gjelder dette der tomter og utleieobjekter som utløser gevinstskatt skal overføres.  Foto: Colourbox
ARV: Selv om arveavgiften i sin nåværende form blir borte fra nyttår, er det likevel noen som bør overføre arven allerede i år. Særlig gjelder dette der tomter og utleieobjekter som utløser gevinstskatt skal overføres. Foto: ColourboxVis mer

Nye arveavgiftsregler

For noen lønner det seg å overføre før de nye reglene trer i kraft.

Fra nyttår trer nye regler for overføring av arv, og da gjelder det å holde tunga rett i munnen.

For det er nemlig ikke slik at det er fullt frislipp for overføring av arv fra 2014. I noen tilfeller kan det faktisk lønne seg å overføre arven under gjeldende regelverk.

- Mange kunder lurer på hvordan de nye arveavgiftsreglene påvirker dem. Når vi forteller dem om baksiden av medaljen er det mange som blir overrasket, og ønsker å se på hvilke muligheter de har. For folk som vurderer dette, er det nå på tida å ta kontakt med banken så fort som mulig, sier Randi Marjamaa, regionssjef i Nordea Stor-Oslo til DinSide.

Les også: Øker grensen for kjøp av skattefrie tjenester

Gevinstskatt ved salg: overfør i 2013


Foreldre som har tomter og utleieboliger som vil utløse skattepliktig gevinst ved salg, kan spare mye ved å overføre slike formuesgjenstander i 2013.

Barna må betale arveavgift, men dere sparer gevinstskatt (skattesatsen er 27 prosent fra 2014).

Slik ser regnestykket ut:
Hvis tomten har hatt en verdiøkning på 800.000 kroner, kan man spare hele 216.000 kroner i skatt (800.000 kr x 27 prosent). Barna må i 2013 betale arveavgift, som maksimalt vil utgjøre 80.000 kroner (10 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette tipset gjelder for de fleste formuesgjenstander der det foreligger en skattepliktig gevinst ved salg.

Les også: Slik blir din skatt i 2014

Eksempel 1:
Ekteparet Anne og Bjørn har en utleiebolig som de i sin tid betalte 1 million kroner for. I dag har boligen en verdi på 3 millioner kroner. Urealisert gevinst er dermed 2 millioner kroner. Dersom Anne og Bjørn selger boligen, gir dette en skatt på 540.000 kroner (2 millioner x 27 prosent).

Anne og Bjørn har en datter, Cecilie. Hvis Anne og Bjørn gir bort boligen til Cecilie før 1. januar 2014, vil Cecilies inngangsverdi være 3 millioner kroner. Overføringen til Cecilie utløser en arveavgift på maksimalt 179.600 kroner.

Det vil si at Cecilie sparer 360.400 kroner på å arve før nyttår, i stedet for å overføre etter nyttår. I et skatte- og avgiftsmessig perspektiv er overføringen til Cecilie derfor gunstig.

Les også: Nå blir skattekortet elektronisk

Høy verdi og lav verdiøkning: Vent til 2014

Vær oppmerksom på at i noen tilfeller vil gevinstskatten kunne være lavere enn arveavgiften, slik at det likevel lønner seg å vente til neste år.

Eksempel 2:
Far har kjøpt utleieleilighet til 6,5 millioner kroner, som i dag har en salgsverdi på 7,5 millioner kroner. Han ønsker å overføre leiligheten til datteren, som ikke kommer til å benytte den som egen bolig.

Urealisert gevinst ved salg utgjør 1 million kroner, og gevinstskatt vil utgjøre 270.000 kroner (1 million x 27 prosent). Datteren har brukt opp fribeløpet i arveavgiften, og ville ved overføring i 2013 måtte betale arveavgift med maksimalsats, 750.000 kroner (7,5 millioner x 10 prosent).

Her vil det altså lønne seg å vente til neste år for å slippe arveavgiften.

Les også: Tre av ti vil betale håndverkeren svart

Skattefritt salg: Vent til 2014

Det er ingen grunn til å overføre bolig og fritidsbolig som foreldrene kan selge skattefritt før i 2014. Det er nemlig gjort unntak fra kontinuitetsprinsippet for boliger og fritidsboliger som giver/arvelater kunne solgt skattefritt.

Eksempel 3:
Turid overtar familiehytta som gave i januar 2014. Hun skal ikke betale arveavgift, og sørger for å få fastsatt markedsverdi på hytta per januar 2014, som er 2 millioner kroner.

Inngangsverdien settes til markedsverdi på ervervstidspunktet. Dette fører til at verdistigning i arvelater eller givers eiertid blir fritatt for gevinstbeskatning.

Her vil det altså lønne seg å vente til neste år for å slippe arveavgiften.

Eksemplene er utarbeidet i samarbeid med advokat Trond Olsen i Skattebetalerforeningen.