Ny vaksine mot diabetes

En ny vaksine mot diabetes viser gode resultater. – Dette kan få en enorm betydning, mener svensk forsker.

For første gang er det nå mulig å bremse diabetessykdom. I et forsøk på 70 svenske barn, produserte de vaksinerte barna dobbelt så mye insulin på egen hånd, skriver Aftonbladet.

Vaksinen hjelper mot både diabetes type 1 og 2, så lenge den gis før kroppens insulinproduksjon stopper helt opp. Og ikke nok med det - virkningen ser ut til å vedvare og viser ingen tegn til bivirkninger.

- Til forskjell fra andre forsøk ser vi ingen bivirkninger eller en avtagende effekt med tiden, sier professor Johnny Ludvigsson ved Linköpings universitet, som er en av Sveriges fremste eksperter på diabetes.

Norske eksperter er positive til vaksinen.

- Jeg har tro på vaksine. Vaksine mot diabetes testes flere steder i verden og har gitt lovende resultater hos forsøksdyr og nå også hos mennesker. Det er imidlertid et godt stykke igjen før man har en vaksine som virkelig stopper sykdomsutviklingen. Foreløpig har man klart å bremse utviklingen, men ikke stoppe den, sier indremedisiner Fedon Lindberg, til Mozon, som mener det vil ta en del år før en slik vaksine blir godkjent.

Når det gjelder diabetes type 1 mener Lindberg at det fremdeles er forebyggende tiltak som er viktigst, som å sørge for å få i seg nok vitamin D, allerede fra spedbarnsalder. I tillegg bør man unngå daglig inntak av glutenholdig mat og kumelk, og helst vente med å introdusere disse hos spedbarn etter det første leveåret og mens de fortsatt del-ammes. Nybakte mødre bør sørge for minst seks måneders eksklusiv amming.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betydelig forskjell
Åtte svenske sykehus deltok i studien som begynte i 2005, da barna var 10-18 år gamle. Ingen av barna hadde hatt sykdommen lenger enn i 18 måneder. Det vil si at alle fremdeles hadde en viss insulinproduksjon.

Alle barna fikk to vaksiner hver, med 30 dagers mellomrom. Halvparten fikk den nye vaksinen, mens de andre fikk en uvirksom vaksine. I etterkant har alle vært på sykehuset en gang hver tredje måned, for å måle insulinproduksjonen i kroppen. Forskjellen på de to gruppene er betydelig.

Resultatene fra studien ble presentert på en pressekonferanse i Stockholm i går.

Annen forskning viser at kaffe hjelper mot diabetes.

Et stort skritt frem
Selv om tilstanden til barna i begge gruppene har blitt verre, er kurven for de vaksinerte jevnere enn for barna som fikk den uvirksomme vaksinen. Allerede etter ni måneder skiller kurvene seg, og nå etter femten måneder er gapet enda større.

Etter et måltid produserer nå den vaksinerte gruppen dobbelt så mye insulin på egenhånd, sammenliknet med placebogruppen.

- Jeg tør påstå at det finnes enkelte pasienter som ikke har blitt verre og som til og med har forbedret seg, sier Ludvigsson, som mener resultatene viser et stort fremskritt.

Insulinproduksjon på egenhånd reduserer risikoen for alvorlige komplikasjoner som nyre- og øyeskader.

Diabetes, eller sukkersyke, er en sykdom som skyldes at det ikke produseres insulin i bukspyttkjertelen eller at kroppen ikke kan bruke insulinet på normal måte. I Norge har rundt 200 000 nordmenn diabetes.

Test deg selv: Er du i faresonen?

Visste du at hunder kan lukte seg til diabetes?

 

Mozon.no, 24.08.2006