Ny vaksine mot allergier og MS

En helt ny behandlingsform kan ta knekken på allergier, astma og flere alvorlige sykdommer.

Engelske forskere har utviklet en helt ny metode som kan forhindre allergiske reaksjoner i kroppen.

De første testene viser at fremgangsmåten kan ta knekken på problemer som allergier, astma, eksem eller andre alvorlige auto-immune sykdommer som multippel sklerose.

Nyheten kommer bare to uker etter at amerikanske forskere meldte om store fremskritt med en vaksine mot dyreallergier ved hjelp av proteinet IgG.

LES HELE SAKEN: VAKSINE MOT KATTE-ALLERGI

Begeistrede forskere
Den nye behandlingsformen består av å tilføre kroppen ekstra mengder av celler med navnet CD4+ regulerende T-celler. Disse cellene er viktige for at immunforsvaret kan forholde seg til allergener uten å reagere med en allergisk reaksjon.

Forskerne ved Imperial College i London er begeistret over den nye oppdagelsen. De håper at den nye metoden kan resultere i en vaksine mot allergier i løpet av fire eller fem år fremover.

- Denne oppdagelsen er et svært viktig skritt for å forstå hvordan immunsystemet spiller en viktig rolle i allergiske reaksjoner.

- Selv om vi har kjent til disse T-regulerende cellene i mange år, er dette første gang vi funneg en måte å bruke dem for å kontrollere allergiske reaksjoner, forteller forskningsleder Mark Larché til BBC News.

Bedre immunsystem
Allergiske reaksjoner oppstår når immunforsvaret oppdager en form for allergen og overreagerer på det fremmede stoffet. De mest kjente allergenene kommer vi i kontakt med gjennom pollen, dyrehår og noen matvarer.

Resultatet av kroppens reaksjon kan være astmatiske anfall, eksem, høysnue eller andre såkalte auto-immune sykdommer. MS, eller multippel sklerose og revmatisme er kjente eksempler på slike alvorlige lidelser.

Fremgangsmåten har vist gode resultater på et lite antall testpersoner. Men fortsatt gjenstår mye forskning på effekt og bivirkninger før en vaksine mot allergiske reaksjoner kan være tilgjengelig for vanlige allergikere.

 

Mozon.no, 11.04.2005