Ny type tvillinger?

Er du veldig lik den toeggede tvillingbroren din? Da kan dere være halvidentiske.

Vi kjenner godt til eneggede og toeggede tvillinger. Men kan det finnes en tredje type? Det tror kanadiske forskere som nå vil teste ut en teori om halvidentiske tvillinger, skriver den amerikanske avisen Times Leader.

Eneggede tvillinger oppstår når ett enkelt befruktet egg deler seg i to, mens toeggede tvillinger oppstår når to egg blir befruktet av ulike sædceller.

Teorien om halvidentiske tvillinger går derimot ut på at et ubefruktet egg deler seg i to og at hver halvdel blir befruktet av en sædcelle. Det kan kanskje forklare hvorfor enkelte tvillinger som man antar er toegget, kan se nesten prikk like ut.

Les også: Tvillinger er dummere

Alle tror de er eneggede
Nesten 25 tvillingpar har deltatt i den andre fasen av DNA-studien som foregår ved King’s College. Diana og Martin Williams er to av foreldrene som har stilt opp for å DNA-teste tvillingjentene sine.

Legen deres har fortalt dem at jentene er toeggede, men mor Diana forteller at hun hele tiden får kommentarer om at jentene ser så like ut.

- Jeg tror nok de er toeggede. Men alle sier hele tiden at de tror de er eneggede, så jeg ble litt nysgjerrig på dette, forklarer Diana Williams til Times Leader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort rom for uliketer
Etter den første fasen av studien, har biolog Ann Yezersky blant annet funnet ut at eneggede tvillinger har en rekke forskjeller i DNA-materialet. Hele 90 prosent av DNA-materialet vårt har nemlig ingen ytre fysisk eller indre effekt i kroppen. Dermed er det stort rom for små ulikheter som rent teknisk kan bety at eneggede tvillinger ikke er 100 prosent like.

- I begynnelsen trodde jeg resultatene mine var feil. Men etter at jeg prøvde på nytt, fant vi faktisk at det var forskjeller hos identiske tvillinger, sier Yezersky.

Hun håper nå at hun og forskerteamet kan utvikle en praktisk DNA-test som kan fastslå prosentandelen av likhet i tvillingers arvemateriale.

Les også: Risiko med tvillinger