Ny svindelmetode avslørt

Snart hjelper det ikke å skjule pin-koden din, i hvert fall ikke i utlandet.

<B>NY SVINDELMETODE:</B> Dette er et eksempel på et falsk nummertastatur som legges på toppen av et tastaturet i en vanlig minibank. Innretningen registrerer hvilke taster bankkunden trykker på. Foto: 9 News Now/ WUSA9
NY SVINDELMETODE: Dette er et eksempel på et falsk nummertastatur som legges på toppen av et tastaturet i en vanlig minibank. Innretningen registrerer hvilke taster bankkunden trykker på. Foto: 9 News Now/ WUSA9 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kortsvindel er et lite, men stadig økende problem i Norge. I fjor ble nordmenn kortsvindlet for 215 millioner kroner, en betydelig oppgang fra året før.

Overskiftene i mediene har forhåpentligvis gjort folk oppmerksomme på hvordan de best mulig kan redusere faren for å bli svindlet.

Men i takt med at folk blir mer bevisste på hvordan de skal bruke kortene sine på en sikrere måte, finner tyvene dessverre frem til mer avanserte løsninger for å lure pengene ut av uvitende menneskers bankkonti.

Monterer nytt nummertastatur

En vanlig svindelmetode har vært å installere et nær usynlig kamera i minibanken, som snapper opp hvilke fire sifre du taster inn. Derfor har det vært anbefalt å holde hånden over pin-koden, slik at tyvene ikke ser hvile tall som låser opp informasjonen du har på kortet ditt.

I USAs hovedstad, Washington, er det nå avdekket en ny type svindelutstyr i minibanker, som gjør at det ikke lenger hjelper å skjule pin-koden sin ved uttak av penger i minibank.

Ifølge den amerikanske avisen USA Today legger tyvene en falsk nummerplate over det eksisterende nummertastaturet i minibanken. Nummerplaten er så elegant at det skal godt gjøres for et utrent øye å oppdage at den er falsk.

Den nye nummerplaten registrerer hvilke taster du trykker, derfor vil det ikke være til stor hjelp for kortbrukeren å skjule koden når de fire sifrene plottes inn.

Informasjonen blir med en gang sendt elektronisk til for eksempel svindlerens mobiltelefon, som nå sitter med koden og tilgangen til de pengene du måtte ha på kortet ditt.

LES OGSÅ: Dette er svindelmetode nummer én

Kjenner til teknologien

Senior kommunikasjonsrådgiver Ann Håkonsen i Finansnæringens Fellesorganisasjon. Foto: FNO
Senior kommunikasjonsrådgiver Ann Håkonsen i Finansnæringens Fellesorganisasjon. Foto: FNO Vis mer


Den nye svindelmetoden skal være relativt ny og kostbar, og skal foreløpig ikke være spesielt utbredt. Her i Norge følger blant annet Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) og Bankenes Standardiseringskontor (BSK) med på utviklingen.

- Vi kjenner til teknologien der påmontert talltastatur registrerer pin, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ann Håkonsen i FNO.

Hun sier at det likevel er liten grunn for bekymring her i Norge, siden tyvene trenger mer enn bare pin-koden for å kunne svindle bankkundene.

- I tillegg til å registrere pin-koden må også kortnummeret kopieres, for at kortet skal kunne misbrukes. Da må det altså samtidig monteres utstyr som kopierer magnetstripen. Alle norske minibanker har montert antiskimmingsutstyr som skal oppdage utstyr som kopierer magnetstripen, sier Håkonsen til DinSide.

Pass opp i utlandet

Norske kortbrukere trenger derfor ikke uroe seg for mye over at magnetstripen på kortene kopieres i norske minibanker.

Går turen til utlandet, bør en riktignok være ekstra påpasselig, ettersom antiskimminsutstyr ikke finnes i alle minibanker i andre land. Bare se denne videoen som viser hvor lett det er å kopiere kortinformasjonen fra uvitende bankkortbrukere i en minibank i England.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!