Ny superpille for røykeslutt

Nå kommer en ny pille som skal fjerne røyksuget for godt. - Mer effektivt enn noe vi har sett tidligere, sier en svensk ekspert.

En ny røyke-pille med navnet Champix venter nå på godkjenning hos europeiske helsemyndigheter.

I følge forskerne som har testet pillen, påvirker medikamentet reseptorer for nikotin i kroppen slik at røykesuget forsvinner.

Snart i Norge
- Medisinen både gasser og bremser. Den oppsøker nikotin-reseptorene og hindrer nikotinet i å feste seg der, samtidig som den gir en liten tilfredsstillelse.

- Dette medikamentet er mer effektivt enn noe annet vi tidligere har sett, sier den svenske legen Hans Gilljam til den svenske avisen Ekstrabladet.

I følge avisen, forventer produsenten Pfizer at legemiddelet vil bli godkjent for bruk i Europa i løpet av noen få måneder. En slik godkjenning betyr at røyke-pillen også vil bli tilgjengelig i Norge i løpet av kort tid.

Halvparten lykkes
Pillen har hatt stor suksess i en amerikansk test. 626 frivillige ble delt inn i tre grupper som fikk Chantix, et annet røykeslutt-medikament eller placebopiller helt uten virkestoffer.

Oppfølging ett år senere viste at nesten halvparten av gruppen som hadde fått røyke-pillene hadde gjennomført en vellykket røykeslutt. Bare en av tre på det andre medikamentet, og en av seks på placebomedisin hadde lykkes i å stumpe røyken

Studien er publisert i fagtidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Les også: Færre sigaretter hjelper ikke

 

Mozon.no, 13.09.2006