Ny sugetablett mot munntørrhet

Munntørrhet er plagsomt og kan ødelegge tennene. Nå finnes det en sugetablett som kan hjelpe.

Når man snakker om munntørrhet, skiller man mellom xerstomi, som er en opplevelse av å være tørr i munnen, og hyposalivasjon, som er målbar nedsatt spyttproduksjon. Vanligst er det å bruke betegnelsen munntørrhet.

En undersøkelse av ca. 27000 nordmenn over 67 år viser at mellom 25 og 35 % av alle i aldersgruppen hadde følelsen av å være tørr i munnen. Undersøkelsen ble ledet av Professor i odontologi Tony Axell ved Universitetet i Oslo.

Forekomsten av munntørrhet er stigende med alder og forekommer oftere hos kvinner enn hos menn.

Tannlegeregninger for 70 000
Sugetabletten Xerodent er nå å få kjøpt på apotek rundt om i landet. Tannpleier Lise Thorsen ved Haukeland sykehus har i fire måneders tid brukt Xerodent på pasienter som plages av munntørrhet. Hun synes virkningen er lovende.

- Jeg synes sugetablettene gir god effekt. Pasienter gir tilbakemelding om at de får økt spyttproduksjon og at de også liker smaken, sier Thorsen. Hun påpeker hvor farlig det er for tannhelsen å ha lite spyttproduksjon.

- Spyttet er den beste beskyttelsen vi har mot tannråte. En person som er rammet av sterk munntørrhet kan få ødelagt tennene etter bare noen måneder. Jeg kjenner til flere pasienter som har tannlegeregninger opp til 60-70 000 kroner på grunn av karies i forbindelse med munntørrhet. Derfor er det ekstra bra at denne sugetabletten også inneholder fluor, legger Thorsen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juice og sukkerpastiller ødelegger
- Mange som plages av munntørrhet drikker juice eller suger på sukkerpastiller for å dempe ubehagelighetene som følger med det å ha tørr munn. Det er som å helle bensin på bålet. Juicen har lav ph og inneholder sukker. Derfor kan den også føre til tannråte. Det er fint at folk nå får tilgang til et hjelpemiddel som kan øke spyttsekresjonen, sier Thorsen.

Spyttet viktig for tannhelse og fordøyelse
Spyttet har en viktig funksjon i fordøyelsen. Dels ved å inneholde enzymer som starter nedbrytingen av maten allerede i munnen, men også ved å lette transporten av maten videre i spiserøret og tilføre væske. Munntørrhet kan føre til karies og alvorlig tannløsning. Man kan få infeksjoner i munnhule og svelg, såre slimhinner, svie i munnen og sprekker i munnvikene. Man kan også få problemer med å snakke.

Bruk av medisiner ofte årsaken
Den hyppigste årsaken til munntørrhet er bivirkninger av legemidler mot angst, depresjon, høgt blodtrykk, rytmeforstyrrelser i hjertet samt epilepsi og allergimedisiner. Sykdommer som Sjøgrens sykdom, reumatoid artritt og labil diabetes er også en hyppig årsak til munntørrhet. Også strålebehandling mot hode og hals kan redusere spyttsekresjonen.

 

Mozon.no, 03.05.01