Ny sperre avslører sonefrie spillere?

De aller fleste DVD-spillere i Norge, kan du få kjøpt i ”sonefrie” utgaver.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Om spilleren ikke leveres sonefri i butikken, har det i praksis vært en smal sak å få et verksted til å gjøre den sonefri for en billig penge.

I følge Tech News 38, jobber både US Warner og Columbia, med ny teknologi som merker om spilleren din er gjort sonefri.

Dersom DVD-platen du putter i, ikke tilhører den originale sonen, vil den altså bli avvist av spilleren.

- Denne teknologien angår kun de første kodefrie spillerne som kom på markedet, sier Per S. Jørgensen, utgiver av e- DVD magasinet Tech News. Har du en sonefri spiller av nyere årgang, vil den altså forbli sonefri. Personlig har jeg heller ingen tro på at de vil klare å lage en sperre som ikke vil bli "hacket" i løpet av svært kort tid.

- Det nye systemet, deriblant RCE, spør om regionkoden på en annen måte enn tidligere. Kort fortalt spurte det gamle kodesystemet om spilleren var region 1, og trengte kun svaret "ja". På det nye systemet må imidlertid spilleren svare "ja, jeg er region 1".

På Pioneer & Toshiba spillere, må du velge dette manuelt, mens på nye spillere fra f.eks. Philips/Malata går dette problemfritt. Dessuten, med de siste hackene, kommer du også unna tvungen tekst, sier Jørgensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar: På DVD-romsspillerne i datamaskiner, er egentlig dette ganske uproblematisk. Der lanseres det nye "cracker" nesten daglig.

- Det er ofte stor forskjell på de norske og amerikanske utgavene. Og det blir for dumt når det er dyrere å kjøpe et dårligere produkt her, enn når du bestiller det fra USA, sier Jørgensen. Et skrekkens eksempel er Mission to mars(ikke 5.1 eller 16:9 optimalisert), Face Off (flipp du må snu plata for å se hele filmen, og ingen x-tra features).

- Nei, rådet til filmbransjen må bli å holde de samme prisene, og levere det samme produktet.

- Et godt eksempel på at de kan hvis de vil, er DVD-utgaven av M.I.B (Men in black), som var like god i norsk som i amerikansk utgave og dessuten hadde felles slipp over hele verden, avslutter Jørgensen.