Ny spekepølse gjør deg sunn

Norske forskere har vært med på å utvikle en spekepølse som gir deg bedre fordøyelse. Superpølsa, som ennå ikke har noe navn, kommer i butikkene neste år.

- Den nye spekepølsa inneholder melkesyrebakterier som styrker kroppens forsvar, sier utviklingsdirektør Ragnhild Solheim i Gilde til Newswire.

Det er første gang forskere har funnet en melkesyrebakterie som har slike egenskaper, gir god smak og samtidig trives i kjøtt. Forskere fra Norge, Sverige og Danmark har brukt fire år på å komme fram til den riktige oppskriften.

Det er nå levert inn patentsøknad på den nye bakterien. Spekepølsa blir trolig å få kjøpt i norske butikker i løpet av 2006.

Motvirker
Pølseprosjektet er delfinansiert av Nordisk InnovationsCenter, som finansierer samnordiske forskningsprosjekter. Prosjektet har engasjert forskere fra Danmark, Sverige og Norge. Matforsk og Fagsenteret for kjøtt har deltatt fra norsk side.

Gilde og andre kjøttselskaper har vært med på å finansiere prosjektet.

- Vi har funnet en alternativ bakteriekultur og erstattet melkesyrebakteriene som vanligvis tilsettes som syrningskultur ved produksjon av spekepølse. De nye bakteriene er probiotiske, som betyr at de blant annet motvirker ugunstige mikroorganismer i tarmen. De sykdomsfremkallende bakteriene hemmes, sier seniorforsker Lars Axelsson i Matforsk, som arbeider med prosjektet.

Probiotiske melkesyrebakterier brukes blant annet i yoghurt og kulturmelk og er viktige for de sunnhetsfremmende egenskapene ved disse produktene. Det er første gang probiotiske melkesyrebakterier tilsettes et kjøttprodukt.

Gleder seg
Siste del av forskningsprosjektet består i å sikre at de sunne bakteriene når et høyt antall under produksjonen og deretter overlever i så stort antall i produktet gjennom holdbarhetstiden at det gir påviselig helseeffekt.

- Bakteriestammen har en god overlevelse i produktet. Vi har stor tro på at vi vil lykkes med dette, sier Lars Axelsson i Matforsk.

Gilde har testet den første spekepølsa basert på den nye bakteriekulturen, og er godt fornøyd med resultatet.

- Pølsa smakte utmerket. Vi gleder oss til å kunne tilby den til norske forbrukere, sier Ragnhild Solheim.

Mozon.no, 04.11.2005