Ny søkemotor mot svindel-spam

Brevskriverne fra Nigeria og andre land gir aldri opp - fordi folk utrolig nok fortsatt lar seg lure. StorOslo Sikkerhetstjeneste har nå sett seg nødt til å lage en egen søkemotor for å håndtere alle henvendelsene fra lettlurte nordmenn.

Søkemotoren ble lagt ut denne uken på det private vaktselskapets nettside. I følge styrefomann Nils Lunde, er den utviklet for å håndtere alle henvendelsene de fortsatt mottar fra nordmenn som er i tvil om hvordan de skal håndtere invitasjoner til eventyrlige pengeplasseringer.

- Det er ikke lengre siden enn i vår at vi ble oppringt av en som befant seg på et hotellrom i Togo og lurte på hva han var blitt med på, svarer Lunde på vårt spørsmål om det virkelig fortsatt er folk som går på svindelforsøkene.

- Vi overførte ham raskt til et annet hotell, og fikk ham ut av landet i full fart. Det er spesielt tøft for dem som faktisk havner alene i Togo på bar bakke. Nigeria har et spesielt system, hvor du ikke kommer noen vei med myndighetene uten å betale for det.

Som et brev fra Foss

På vaktselskapets nettside advares det ganske kraftig mot genuine brev fra sentrale nigerianske myndigheter: "Har du mottatt et ekte brev fra enten Central Bank Of Nigeria, eller et ekte brev fra finansministeren selv, så ikke la deg lure. Finansministerens kontor, Central Bank Of Nigeria, og en rekke andre høytstående personer, driver med denne svindelen. Andre igjen kjøper brevpapir og stempler fra samme institusjoner," skriver vaktselskapet.

- Ja, det er riktig, det. Det har blitt bedre med den nåværende finansministeren, men vi har grunn til å tro at sentrale personer i det nigerianske systemet tidligere drev sin egen ring av svindlere, sier Lunde.

Han mener at folk i dag faller i mindre grad for spam-brev, men at henvendelser gjennom alminnelige postsendinger fortsatt får folk til å gå "fem på".

- Det er ikke så lett å unngå å bli imponert når du får et brev i posten signert av finansministeren, forklarer Lunde videre. - Særlig er det mellomledere og oppover som i dag blir utsatt for genuine eller tilsynelatende genuine brev fra sentrale nigerianere på denne måten.
- Det blir jo som å få et personlig brev fra Per-Kristian Foss.

Nyttig - og litt gøy

Å bruke søkemotoren kan være et nyttig første skritt til hjelp for alle som har mottatt spam. Selv forsøkte vi oss med et søk på dagens første tiggerbrev - ikke fra Nigeria denne gangen, men derimot David Brimley fra UK. Søket ga oss to treff, og vi kunne glede oss over koloritten i Brimleys tidligere fantasifulle økonomiske eskapader, også disse igangsatt av tragiske flyulykker.