Ny renteøkning fra Norges Bank

Norsk økonomi trenger ikke lenger krisehjelp.

Som forventet satte sentralbanken, her ved sentralbanksjef Svein Gjedrem, opp renten i dag. Foto: Nancy Bundt
Som forventet satte sentralbanken, her ved sentralbanksjef Svein Gjedrem, opp renten i dag. Foto: Nancy Bundt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke uventet kom det en ny renteøkning fra Norges Bank i dag. Styringsrenten øker med 0,25 prosentpoeng, noe som gir en rente på 2,0 prosent. Sist Norges Bank satte opp styringsrenten var 16. desember i fjor.

– Inflasjonen har utviklet seg som ventet, og veksten i norsk økonomi ser ut til å ta seg opp som anslått. Det tilsier at renten settes videre opp mot et mer normalt nivå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Den underliggende prisveksten er nå rundt 2 prosent og vil trolig falle ytterligere noe fram mot sommeren.

Venter høyere priser

- Etter hvert som aktivitetsnivået øker og virkningen av kronestyrkingen fases ut, venter vi at prisveksten igjen tar seg opp, sier Gjedrem.

Det er oppgang i verdensøkonomien. Oljeprisen og andre råvarepriser har steget. Det er enighet mellom Hellas, IMF og EU om en låneavtale, men markedet for statspapirer er fortsatt preget av uro. Utviklingen i Europa kan bli svakere enn vi har ventet. Det kan påvirke utsiktene også for norsk økonomi.

– Hovedstyret vurderte derfor som et alternativ å holde renten uendret ved dette møtet, sier Gjedrem.

Renteøkningen var i tråd med makroøkonomenes forventninger, og den ble også varslet på forrige rentemøte. Rentene skal også gradvis videre opp dersom ikke krisen i Europa slår hardere innover oss enn det som er forventet.

Trenger ikke så lav rente

Den svake veksten i norsk økonomi og lavt inflasjonspress tilsier at vi fortsatt skal ha en lav rente i Norge.

- Men vi trenger ikke en rente på 1-tallet. En så lav rente er en forsikring mot en enda mer alvorlig nedtur enn vi har hatt. Etter hvert som risikoen for en ny kraftig smell avtar, så kan vi gradvis sette opp renten mot et mer normalt nivå. En gradvis høyere rente nå bidrar til å redusere risikoen for en eventuell boligprisboble på et senere tidspunkt, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities, til DinSide.

Han tror på en styringsrente på 2,5 prosent innen utgangen av året.

Konkurranse presser rentene

Renteøkningen er gode nyheter for norsk økonomi. Les saken: Jo, du vil ha høyere rente

Nå gjenstår det å se hvor fort bankene vil følge etter. En av storbankene, DnB NOR, har allerede satt opp renten, mens Nordea for en måned siden satte ned boliglånsrenten som følge av konkurranse om privatkundene.

PRISLISTER:
Billigste boliglån 2 millioner
Billigste boliglån 1 million

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!