Ny rekord for butikk-piller

Tilliten til apotekene er rekordhøy. Allikevel kjøper vi flere millioner tabletter i butikken og på bensinstasjonen, viser en ny undersøkelse.

Omsetningen av reseptfrie legemidler i dagligvarehandelen vil sette nye rekorder i 2006. Smertestillende tabletter og nesespray er blant de mest populære produktene, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Bare i løpet av de ni første månedene i år, ble det solgt over 3 millioner pakninger med smertestillende tabletter i dagligvarehandelen. Blant disse produktene har butikkene nå snart 40 prosent av omsetningen i Norge.

Nesespray mot forkjølelse er andre populære produkter hvor butikkene nå har over 40 prosent av markedet. Og det er ikke bare hyggelige tall, i følge Apotekforeningen.

Kan brukes feil
- Den totale omsetningen av smertestillende legemidler stiger ganske langsomt, så det virker ikke så veldig bekymringsfullt. Men veksten i salget av nesespray er så høy at det er grunn til bekymring.

- Vi vet ikke sikkert om økt bruk av nesespray er greit eller ikke, det er det opp til myndighetene å vurdere. Spørsmålet er om økningen er svar på et tidligere underforbruk, eller om vi i dag er på vei mot et uheldig overforbruk. Vi vet jo blant annet at overforbruk av slike legemidler kan ødelegge slimhinnene, sier administrerende direktør i Apotekforeningen, Kai Finsnes.

Apoteket i byen
Men til tross for økningen i butikksalget - de fleste av oss går fortsatt til nærmeste apotek når vi trenger medisiner. En viktig årsak er at vi har høy tillit til apotekbransjen, viser en undersøkelse fra Norsk Kundebarometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele saken her: Vi stoler på apotekeren

Valget mellom apotek eller butikk handler også om tilgjengelighet, mener Kai Finsnes.

- Det ser ut til at kundene velger det som er mest praktisk for dem. Det betyr at mange i byene fortsatt foretrekker apoteket hvor de får best informasjon uten å behøve å reise langt. I distriktene er det derimot lengre avstander mellom apotekene, slik at flere velger å kjøpe reseptfrie legemidler i butikken eller på bensinstasjonen.

- Kort fortalt betyr det at vi fortsatt velger apoteket når vi har muligheten til å velge, mener Finsnes.

Ikke overraskende
I tillegg til smertestillende tabletter og nesespray, er det også tillatt å selge nikotinerstatninger til røykeslutt, reisesykepiller, hostesaft og noen andre produkter i norske butikker. Men når det gjelder nikotinprodukter, beholder apotekene fortsatt 85 prosent av dette salget.

- Det har over lang tid vært en jevn økning i salget av de reseptfrie legemidlene, både på apotek og i dagligvarehandelen. Økningen etter at et utvalg reseptfrie legemidler ble tillatt solgt utenom apotek, har vært moderat tatt i betraktning at det nå er mer enn 5700 utsalgssteder for disse legemidlene, skriver Folkehelseinstituttet i sin omtale av statistikken.

Les også: Tjener millioner på falske medisiner

 

Mozon.no, 28.11.2006