Ny prevensjon stopper mensen

Lei av mensen? Et nytt prevensjonsmiddel kan gi deg et liv helt uten den månedlige plagen.

Menstruasjon kan være historie, skal vi tro amerikanske forskere. En p-pille som skal gjøre slutt på kvinners månedlige lidelse, har nå blitt testet ut i USA.

Det er spesielt gode nyheter for de som er plaget med PMS. Er du et PMS-monster?

Den nye p-pillen skal tas hver dag hele måneden igjennom. Ifølge studien, som har vart i ett år, skal brukerne kunne slippe den månedlige plagen. Og forskerne er ikke redde for at et mensenfritt liv kan være skadelig.

Må ikke ha mensen
- Det er ingen gode medisinske grunner til at en kvinne skal ha menstruasjon hvis hun ikke vil ha det, sier gynekolog og medforsker David F. Archer til WebMD.

Heller ikke norske eksperter tror at kvinner trenger å ha menstruasjon hver måned.

- Det er veldig bra med slike piller. Det er gammel overtro at det av helsemessige grunner er nødvendig å ha mensen, sier Rolf Kirschner, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, og legger til at det allerede er flere kvinner som velger å hoppe over mensen ved å kontinuerlig spise p-piller uten pause.

Gynekolog Peer Høvik i Lommelegen er enig.

- Det er trygt å kutte ut menstruasjonen. De blødninger som inntreffer i den månedlige pillefrie uken på p-piller, er ingen menstruasjon. Eggløsningene opphører ved pillebruk. Blødningene kommer fordi livmorslimhinnen ikke kontrolleres av p-pille-hormonene. Vi kaller det en "avbruddsblødning" Det er unødvendig å ha slike blødninger, sier han.

Kan du nok om p-pillene? Her er 12 vanlige myter om prevensjon.

Det deltok over 2000 kvinner mellom 18 og 49 år i den amerikanske studien, som er publisert i tidsskriftet Contraception. Alle tok den lavdoserte p-pillen i minst ett år.

Etter en måned på pillen, opplevde 94 prosent av deltakerne fremdeles blødninger. Men antallet som fikk blødninger sank fra måned til måned. Bare 21 prosent blødde fremdeles regelmessig etter et år.

God effekt
I USA finnes det allerede p-piller som kun gir menstruasjon fire ganger i året. Dette er den første pillen som stopper blødningene totalt.

Dagens p-piller tas i 21 dager, før det kommer en pillefri uke. I den pillefrie uken får kvinnene en menstruasjonslignende blødning. Noen velger imidlertid å hoppe over pillefriuke for å unngå mensen.

- Det er ikke sett uheldige bieffekter ved kontinuerlig inntak, men før sikre konklusjoner på dette, kreves lengre studier. Disse pågår. Det rettes spesiell oppmerksomhet på brystkreft, som kan gi en svak økning ved hormonterapi i forbindelse med behandling for plager i/etter overgangsalder.

- Når dette er sagt, er det noen kvinner som ønsker å ha månedlige blødninger. De føler at det er det naturlige, sier Høvik.

Den nye pillen var like preventiv som dagens p-piller. Forskerne håper å kunne få pillen på markedet neste år.

Bruker du riktig prevensjon? Les mer på Lommelegen:

 

Mozon.no, 15.12.2006