Ny pille mot PMS

En ny pille stopper menstruasjonen og kan hjelpe mot premenstruelt syndrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye p-pillen er laget for å stoppe menstruasjonen i et år. Det skal også være en behandling for kvinnenes - og mennenes - fiende, PMS.

Uavbrutt prevensjon
Pillen som selges i USA under navnet Lybrel, inneholder østrogen og varer 365 dager i året. I motsetning til dagens p-piller, hvor man har en pillefri uke hver måned, skal denne pillen tas uten stopp i et år. Det gjør at man slipper menstruasjon og plagene som følger med dette.

Studien ble presentert på American Society for Reproductive Medicine i Montreal, Canada, på mandag.

Tidligere har det kommet en pille som skaper færre menstruasjonssykluser enn vanlige p-piller. Da menstruerer kvinner bare fire ganger i året. Mange kvinner med store plager i menstruasjonsuken, har dessuten valgt å hoppe over den pillefrie uken ved bruk av p-piller.

I studien deltok 100 kvinner med PMS eller lignende menstruasjonsproblemer. De fleste av deltakerne hadde store humørsvingninger og smerter i forbindelse med menstruasjonen. Blant kvinnene med kramper, opplevde 85 prosent av dem forbedring etter tre måneder. Også kvinner med humørsvingninger ble hjulpet.

Ikke farlig
- Det virker som om dette lavdoserte, uavbrutte prevensjonsmidlet forbedrer syklusrelaterte symptomer betraktelig, sier forsker Ellen Freeman, ved University of Pennsylvania, til WebMD.

Den nye pillen skal være like beskyttende mot eggløsning og graviditet som vanlige p-piller. En av tre deltakere hadde blødninger i begynnelsen, men det ble mer sjeldent når kvinnen hadde brukt pillen en stund.

Ifølge eksperter, er det ikke nødvendig å menstruere så ofte som man gjør med vanlige p-piller. Ekspertene mener at den månedlige blødningen kun viser kvinnen at hun ikke er gravid, men at det ikke er noen annen grunn til å gå gjennom det hver fjerde uke.

 

Mozon.no, 19.10.2005

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!