Ny p-pille gir ikke vektøkning

Denne uken lanseres en ny p-pille i Norge. Pillen skal gi færre problemer med vektøkning, og føre til at du lettere blir kvitt PMS-plager og kviser.

Ny p-pille gir ikke vektøkning

Denne uken lanseres en ny p-pille i Norge. Pillen skal gi færre problemer med vektøkning, og føre til at du lettere blir kvitt PMS-plager og kviser.

Av Silje Stavik

- En av årsakene til at unge jenter slutter med p-piller i dag, er at de går opp i vekt og får fet hud. Den nye p-pillen kan være et fint alternativ for jenter som slutter med pillene på grunn av dette, og som av forskjellige årsaker ikke tåler andre typer p-piller, sier overlege Rolf Kirschner, Kvinneklinikken ved Rikshospitalet i Oslo.

P-piller inneholder hormonene østrogen og progestogen. Den nye p-pillen Yasmin inneholder progestogen-varianten drospirenon, som skal gi færre bivirkninger.

Tre måneder

Kirschner legger til at det tar cirka tre måneder før kroppen viser hvordan den reagerer på en p-pille. Han anbefaler ingen kvinner å slutte med den p-pillen de bruker nå, bare for å teste den nye p-pillen.

- Å slutte med p-pillen fører ofte til unormale blødninger og graviditet. Dersom du ønsker å skifte p-pillemerke, må du snakke med legen din først, og få oppfølging fra han eller henne, oppfordrer Kirschner.

- Jeg ser heller ingen grunn til at kvinner skal skifte p-pillemerke dersom de føler at det merket de bruker i dag, fungerer fint, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke skeptisk

- Selv om pillene ikke skulle ha vært testet ut i Norge, er jeg ikke skeptisk til å anbefale den nye pillen. De personene som pillen har vært testet ut på, er unge kvinner i Europa, og de er ikke særlig forskjellig fra unge norske kvinner. Dessuten er godkjenningen av legemidler i Norge ganske streng, slik at det ikke bør være noen grunn til skepsis til godkjente legemidler, sier Kirschner.

Personer som har hatt blodpropp, høyt blodtrykk, kreft eller leversykdommer bør ikke bruke prevensjonspiller, og derfor heller ikke det nye merket.

Dagens p-piller inneholder alle østrogenvarianten etinyløstradiol. Pillenes egenskaper varierer med hvilken type progestogen som er benyttet, og med hormondosen.

mozon.no 26.02.01