<b>På tide å lære:</b> Mobiloperatørene tjener fortsatt fett på at du binder deg til unødvendig dyre abonnementer. Foto: Colourbox.com
På tide å lære: Mobiloperatørene tjener fortsatt fett på at du binder deg til unødvendig dyre abonnementer. Foto: Colourbox.comVis mer

Ny mobil til jul?

Ny aktør vil matche konkurrentene på pris.

- Vi skal ha et ribbet tilbud, være enkle å bruke og være spisset på pris, sier Tor Ole Karlsen, daglig leder i det nyoppstartede Zalto.no

Navnet husker du kanskje som et tidligere Telenor-domene, men nå er det en ren nettbutikk, lansert den 7. desember, som selger de 25-30 mest populære mobiltelefonene med abonnement.

- Vi har et snevert utvalg, men med de mest populære mobiltelefonene inne, så dekker vi 80 prosent av det folk etterspør på det norske markedet i dag, sier Karlsen. Selskapet har plukket ut fire konkurrenter; Telenor, NetCom, Tele2 og Chess, som de vil prøve å matche på pris.

Tor Ole Karlsen i Zalto.no vil øke konkurransen i mobilmarkedet.
Tor Ole Karlsen i Zalto.no vil øke konkurransen i mobilmarkedet. Vis mer


- Bare i går hadde vi 70 salg i nettbutikken, noe vi er godt fornøyd med, sier Karlsen til DinSide.

Kjøp uten abonnement

Zalto.no selger foreløpig bare mobiltelefoner med abonnementer fra Telenor, men vil etter hvert også åpne for salg av bare mobiltelefoner.

Det er trolig et smart grep siden flere og flere forbrukere har oppdaget at du kan spare mye på å kjøpe mobiltelefon og abonnement hver for seg. Mobiltelefoner som ser rimelige ut fordi de er knyttet opp til et abonnement, er som regel den aller dårligste avtalen du kan inngå.

På grunn av sterk konkurranse i mobilmarkedet har abonnementene blitt så rimelige at du i noen tilfeller faktisk ringer gratis. Da er det tullete å knytte seg opp til dyre abonnementer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får dårlige råd i butikk

Forbrukerrådet har nylig foretatt en undersøkelse som bekrefter at de dyre abonnementene ofte er de som blir anbefalt i butikken. Undersøkelsen viser at kun ved 15 av 100 butikkbesøk anbefaler selgeren det billigste abonnementet som butikken selger.

Forbrukerrådet reagerer på at ingen av selgerne brukte forbrukskalkulator, som DinSides mobilkalkulator, før de anbefalte abonnementer til kundene, og svært mange selgere anbefalte Telenor-abonnementer nærmest uansett.

I en av butikkene Forbrukerrådet besøkte, innrømmet selgeren at han tjente penger på å selge Telenor-abonnementer.

- Jeg får 500 kroner når jeg selger telefon med Telenor-abonnement, sa selgeren til Forbrukerrådets utsendte.

>>>DinSides mobilkalkulator

Dyrest med 1 krone

En rapport fra Post- og teletilsynet viser at det er dyrt å kjøpe såkalt subsidiert mobiltelefon. Alle de undersøkte abonnementene som selges med subsidiert mobil, ga totalt en høyere pris enn om du kjøper samme mobiltelefon og et rimelig abonnement hver for seg.

"Dette gjelder allerede etter ett år, som ofte er den bindingstiden kundene pålegges når de kjøper subsidierte telefoner", skriver Post- og teletilsynet i rapporten.

Dette har også DinSide avslørt flere ganger: Se 1-kronesbløffene!

Best er det derfor om du benytter en mobilkalkulator. Der finner du enkelt ut hvilket abonnement som passer for deg, og det kan bli mye rimeligere enn du tror.

Hvilket abonnement skal du velge? Her er fremgangsmåten