Ny metode for hårtransplantasjon

Ni av ti menn mister håret i større eller mindre grad. Med en ny transplantasjonsmetode kan man nå få naturlig gjenvekst av hår på hodet.

Lege Ragnhild Stuve fra Haugesund er en av de få i Norge som utfører hårtransplantasjoner etter den nye metoden , Single hair replacemnet surgery. Stuve har jobbet med hårtransplantasjon siden 1996.

- Hårtransplantasjon har blitt et veldig negativt ladet ord fordi man forbinder det med hår som ser unaturlig ut. Den oppfatningen ønsker jeg å endre, sier Stuve fra Klinikk Haugesund.

Tar hår fra bakhodet
- Tidligere har det vært vanlig å bruke klaser av hår ved transplantasjon. Ved SHR- teknikken settes kun ett til tre hår inn av gangen. Dette er årsaken til det naturlige resultatet, forteller Stuve. Med den nye metoden taes det en hårremse fra pasientens bakhode. I denne remsen er det mellom 2000 og 3000 unike hår. Hvert av disse hårene må så deles inn i ett og to hårstrå. Deretter lages det små snitt der hårene skal settes inn, og hårsekkene blir satt ned en for en, forklarer Stuve.

Hår for alltid
- Menn som ønsker å få håret tilbake, kan få det med et naturlig resultat. Mange pasienter jeg har hatt synes også det er befriende å slippe å tenke på hvordan det transplanterte håret kommer til å bli. Det håret som transplanteres fra bakhodet og settes frem, vil fortsette å gro like lenge som håret i bakhodet vokser fra naturens side, forteller Stuve. Menns hår i vikene og på toppen av hodet er ment å ramle av når mannen har nådd en viss alder, mens håret i bakhodet gjerne fortsetter å gro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koster opptil 30 000
SHR behandlingen tar mellom 3-5 timer å utføre. Den er også smertefri.

- Pasienten får lokalbedøvelse i hodet, og det kan jo være litt ubehagelig, men etterpå kjenner de ingenting, sier Stuve. Etter behandlingen får man på en bandasje som man må ha på i to dager. Etter at bandasjen er tatt av, ser området som er behandlet veldig rødt og sårt ut, så det er en fordel å bruke caps den første perioden etter behandlingen. I tilegg bør pasienten ikke drive med harde fysiske anstrengelser de første to ukene.

En SHR hårtransplantasjon koster mellom 15 000 og 30 000 kroner avhengig av hvor stort parti som skal dekkes med hår.

- Mange menn ønsker at jeg skal overføre hår til større områder enn jeg gjør. De ønsker ofte å få hårskillet lenger ned i pannen og dekke til vikene. Men det hadde bare sett unaturlig ut. Det er ikke vanlig at en mann over 40 år ikke har litt viker , sier dr. Stuve.

Ett år før endelig resultat
Det tar en til to måneder før du kan se at hårene så vidt begynner å gro. Det endelig resultatet kan man ikke se før det har gått ett år.

- De jeg har utført denne transplantasjonen på, er veldig fornøyde med resultatet. Noen velger å ta en behandling til for å få hårveksten enda tetter. Ofte blir resultatet bedre etter to behandlinger, men én behandling holder i de fleste tilfeller, forteller Stuve.

Spent på resultatet
Magne Våga (46) fra Svejo i Haugesund har tatt hårtransplantasjon med SHR-metoden for en måned siden. Han venter nå spent på resultatet.

- Det har så vidt begynt å vokse litt, og det ser jevnt og pent ut. Jeg gleder meg veldig til å se resultatet, sier han.

Hvorfor har det vært så viktig for deg å få tilbake håret?
- Jeg begynte å miste håret allerede i 18-19 års alderen. Den gangen var jo det veldig flaut. Da jeg var ung var det moderne med langt hår på gutter. Ettersom jeg ble eldre, var det ikke så leit for meg, men jeg hadde fortsatt litt komplekser for det. Så var det en gang en dame som sa til meg at jeg så ut som jeg var 62 år gammel. Og så var jeg bare 32! Det brant seg fast hos meg, og jeg begynte å tenke mye på det igjen, forteller Magne.

Hadde du tenkt på hårtransplantasjon tidligere?
Jeg hadde tenkt litt på det, men jeg syntes det så veldig unaturlig ut. Derfor ble jeg overrasket da jeg fikk se hvor naturlig det så ut på andre som hadde tatt transplantasjon med SHR-metoden, sier Magne.

Er behandlingen verdt pengene?
- Det er jo litt tidlig å si fordi man kan ikke se resultater på meg enda. Men dersom det blir slik jeg håper på, og slik jeg har sett på andre, så synes jeg virkelig det er verdt pengene. Dessuten er det ikke mye man får for 20-30 000 kroner i dag. Det er jo viktig å føle seg vel og fornøyd med seg selv. For meg har det betydd mye å gjøre dette, kanskje spesielt fordi jeg mistet håret da jeg var såpass ung. Jeg tar det igjen nå. Bedre sent enn aldri, vet du, smiler Magne.

 

Mozon.no, 03.05.01