Ny medisin redder liv

Gledelige resultater for forskning på krefttypen som er mest utbredt blant voksne nordmenn.

Hvis føflekkreft oppdages på et tidlig stadium vil nær 95 prosent overleve, men bare 16 prosent overlever hvis den oppdages etter at den har begynt å spre seg. Foto: Colourbox
Hvis føflekkreft oppdages på et tidlig stadium vil nær 95 prosent overleve, men bare 16 prosent overlever hvis den oppdages etter at den har begynt å spre seg. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malignt melanom, eller føflekkreft, er som kjent en form for hudkreft som har sammenheng med strålig fra naturlig sol og solarium. Føflekkreft kan dannes i føflekker som man har hatt i lang tid, eller som oppstår som nye føflekker.

I 2008 fikk 1285 mennesker føflekkreft i Norge, og sammenlignet med andre kreftformer er dette den nest vanligste kreftformen for kvinner og menn i aldersgruppen mellom 30 og 54 år, ifølge Kreftforeningen.

Når føflekkreft oppdages, er det viktig at den behandles raskt. I tester viser nå et nytt legemiddel gode resultater. Dobbelt så mange overlever etter å ha blitt behandlet med Ipilimumab, melder Expressen.se.

Les også: Så farlig er denne flekken

Fungerer mot kreft med spredning

Og ikke bare det. For dette er første gang et legemiddel som er under utvikling har vist seg å være effektiv på såkalt metastaserende malignt melanom, altså føflekkreft med spredning.

Testene viser en signifikant høyere sjanse for å overleve hos pasienter som allerede har fått behandling mot sykdommen.

Hvis føflekkreft oppdages på et tidlig stadium vil nær 95 prosent overleve, men bare 16 prosent overlever hvis den oppdages etter at den har begynt å spre seg, ifølge Helsenett.no.

Men studieresulatene viste altså noe helt annet..

Les mer: Disse er mer utsatt for hudkreft

Gledelige resultater!

I studiene med den nye medisinen levde 44 til 46 prosent av pasientene med spredning etter et år, sammenliknet med nesten halvparten av pasientene i kontrollgruppen.

Etter to år levde fortsatt 22 til 24 prosent av pasientene som var blitt behandlet med det nye legemiddelet, sammenlinket med 14 prosent i kontrollgruppen.

- Dette er gledelige resultater, og vi håper at Ipilimumab vil kunne hjelpe svært syke pasienter med metastaserende malignt melanom, sier Katarina Hamnström, medisinsk redaktør hos legemiddelselskapet Bristol-Myers Squibb, som har utviklet den nye medisinen.

Les også: Solbeskyttelse som ikke er krem. Funker det?

Blir snart godkjent i USA?

I Norge ønsker også ekspertene det nye legemiddelet velkommen.

- Denne behandlingen er den første på mange år som har vist god effekt hos pasienter med spredning. Mye taler for at medikamentet Ipilimumab blir godkjent i USA i løpet av året, har professor onkolog Steinar Aamdal ved Avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet, nylig uttalt til Dagens Medisin.

Medikamentet gis intravenøst hver tolvte uke til pasienter som er operert for spredning til lymfeknuter. Behandlingsformen kalles immunterapi, fordi det slipper immunapparatet fri til å angripe kreftceller.

- Immunterapi virker ikke dramatisk ved at svulstene raskt blir drastisk mindre eller forsvinner, men sykdommen stabiliseres. Foreløpig kan vi ikke si noe om helbredelse, men det kan hende pasientene vil leve lengre med en kronisk sykdom som holdes i sjakk, sier Aamdal.

Duger solkrem fra i fjor?

Bristol-Myers Squibb har nylig sendt inn en registreringssøknad til de europeiske legemiddelmyndigheter EMA.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!