Ny løsning for å søke om foreldrepenger

Mye enklere å søke elektronisk enn før, ifølge NAV.

<b>KOMPLISERT?</b> Nå har NAV lansert en ny, elektronisk løsning for de som skal søke om foreldrepenger, som skal være langt enklere i bruk. Foto: NTB SCANPIX/NAV
KOMPLISERT? Nå har NAV lansert en ny, elektronisk løsning for de som skal søke om foreldrepenger, som skal være langt enklere i bruk. Foto: NTB SCANPIX/NAV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAV har blitt utskjelt mer enn én gang, ikke minst på grunn av tungvinte løsninger for å søke om forskjellige typer stønad, deriblant foreldrepenger.

Nå skal det derimot gå mot lysere tider for småbarnsforeldre som skal søke om foreldrepenger.

Forrige lanserte nemlig NAV en ny foreldrepengeløsning på sine nettsider, som skal være en kraftig forbedret løsning som gjør det både enklere og raskere å søke for brukerne.

LES OGSÅ: På ferie til utlandet? Sjekk om du mister pengene fra NAV

Tilpasser seg søkerens ønsker

Med den nye løsningen skal det bli langt enklere å levere søknad om foreldrepenger, som NAV mottar over 100.000 av i året, ifølge NAV.

Den nye løsningen skal tilpasse seg valgene foreldrene gjør undervegs.  Foto: NAV
Den nye løsningen skal tilpasse seg valgene foreldrene gjør undervegs. Foto: NAV Vis mer


Liv T. Espedal, fungerende seksjonssjef i NAV, sier til Dinside at den gamle løsningen var et papirbasert skjema som det var «satt strøm på», og det forelå ikke noen form for tilpasning til brukers situasjon. I tillegg skal selve innsendingen ha vært relativt komplisert.

- Den nye løsningen er vesentlig bedre, fordi den er elektronisk og den tilpasser seg de ønskene søkeren har. Du krysser av for det som er aktuelt, og søknaden blir dermed tilpasset ditt behov etter hvert som den fylles ut. I tillegg får du informasjon og veiledning underveis i utfyllingen, forteller Espedal til Dinside.

Nettopp derfor vil søkerne oppleve at søknaden er kortere, enklere å fylle ut og raskere å sende inn, sier Espedal.

Les også hvorfor det lønner seg å ta ut 100 prosent foreldrepenger.

Slutt på søknadsproblemer for fedre?


Hun forteller videre at mange fedre i forbindelse med den gamle foreldrepengesøknaden opplevde at de mistet uker av sin rettmessige periode fordi de enten søkte for sent, eller startet uttaket av perioder for sent.

- I den nye søknaden har vi lagt inn veiledningstekster som skal forhindre dette, forteller hun.

- I tillegg jobber vi med å utvikle tjenesten videre slik at far, basert på innholdet i mors søknad, kan få informasjon om når søknaden må sendes, sier Espedal.

Har du prøvd NAVs nye system for søknad om foreldrepenger? Fortell oss gjerne om dine erfaringer i kommentarfeltet.

LES OGSÅ: Vanskeligere å få sykepenger