Ny ligningsverdikalkulator

Særlig nye boliger kan ha for høy ligningsverdi. Likevel skal den settes opp ytterligere ti prosent i år.

<b>Beregn selv:</b> Én tredjedel av alle boliger skal ha for høy ligningsverdi. Beregn dette her, og hva du i tilfelle betaler for mye i skatt.
Beregn selv: Én tredjedel av alle boliger skal ha for høy ligningsverdi. Beregn dette her, og hva du i tilfelle betaler for mye i skatt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen Stoltenberg har gjennomført en skatteskjerpelse for boliger etter at den kom til makten i 2005. Hvert år er ligningsverdien økt, for å bedre samsvaret mellom ligningsverdi og markedsverdi.

Man har likevel sagt at ligningsverdien ikke skal overstige 30% av markedsverdien. De som opplever at boligen har en ligningsverdi høyere enn dette, kan få satt den ned.

Bare formueskatt

"Skatten av å bo i egen bolig" som vi hadde for noen år siden, er avskaffet. Bor du selv i boligen, er også skatten på en eventuell salgsgevinst fjernet. Det er derfor bare formueskatten som gjenstår som boligskatt.

Maksimalt 30% av markedsverdien av boligen din kan gå inn i grunnlaget for formueskatten. Det betales 1,1% formueskatt for all formue over 470.000 kroner.

NY KALKULATOR: Se om du har for høy ligningsverdi

La oss si at du har en bolig med markedsverdi på to millioner kroner med en ligningstakst som er ti prosentpoeng for høy. Ligningsverdien er 40% - 800.000 kroner, mens den skulle vært høyst 30% - 600.000 kroner. Dette gir en "overflødig" formueskatt på 1,1% av differansen - 200.000 kroner. Det skulle utgjøre 2.200 kroner.

Det litt irriterende med formueskatt er jo også at den gjentar seg år etter år. Som regel stiger fast eiendom i verdi, i det minste i takt med inflasjonen ellers, men om den ikke gjorde det, ville altså formueskatten over tid inndra hele verdien av eiendommen.

LES MER: Ligningsverdien øker igjen

Nesten halvparten får for høy ligningstakst?

Skattebetalerforeningen gjennomførte for kort tid siden en undersøkelse der man fant ut at 1/3 av boligene allerede i 2008 hadde for høy takst. På bakgrunn av dette mener man 49% av vil få for høy ligningstakst i år, når taksten automatisk settes opp ytterligere 10%.

Det er naturligvis boligprisfallet som gjør at så mange flere boliger nå får for høy ligningstakst.

LES MER: Slik klager du på ligningsverdien

Slik klager du

Om du mener ligningsverdien er for høy, bør du skrive et brev til ligningskontoret i kommunen og be om at den settes ned. Det er ikke sikkert at du og ligningskontoret er enige i verdivurderingen, og du bør forsøke å dokumentere denne. Om du har en ny takst, er jo saken grei, men det skulle ofte være tilstrekkelig til å vise til hva liiknende eiendommer i nabolaget nylig er blitt solgt for.

KALKULATOR: Regn ut skatten din for 2008

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!