Ny kur mot reisesyke

Salget av reisesyketabletter er dobbelt så stort om sommeren som ellers i året, men mange blir sløve av pillene. Nå er det kommet alternativer.

I år kan apotekkundene kjøpe et nytt middel mot reisesyke og svangerskapskvalme, bygget på en metode som kalles akupressur.

Et armbånd med en påmontert kule festes slik at det øver et konstant trykk på et bestemt akupunkturpunkt. Dette skal forhindre eller redusere kvalme.

- Armbåndet har bare vært i salg en drøy måned, men tester har vist at det har god effekt, sier farmasøyt Kjersti Aarskog i Vitusapotek til Newswire.

Apotekkjeden har også tatt inn et naturmiddel laget av ingefær og peppermynteolje. Ingefær og peppermynteolje har tradisjonelt vært brukt mot kvalme og urolig mage innen kinesisk folkemedisin.

- Mange ønsker å forebygge reisesyke uten å få ferieopplevelsen redusert på grunn av døsigheten som kan følge med tradisjonelle midler, sier Aarskog.

Dobler i juli
Samtidig hamstrer nordmenn fortsatt piller mot reisesyke før den store ferieutfarten.

- Salget øker merkbart i juni, og når toppen i perioden rundt fellesferien. I juli er salget dobbelt så høyt som i en gjennomsnittsmåned, og tre ganger så høyt som i lavsesongen, sier farmasøyt Kjersti Aarskog.

I juli i fjor solgte Vitusapotek, som har en fjerdepart av apotekomsetningen i Norge, 12 500 pakninger reseptfrie medikamenter mot reisesyke. I tillegg finnes et reseptbelagt plaster.

- Medikamentene har ulik virketid. De som opplever bivirkninger i form av tretthet bør fortelle på apoteket hvor lange reiseetapper de regner med, slik at symptomene ikke skal henge igjen lenger enn nødvendig, sier Kjersti Aarskog.

Også for kjæledyr
Mange ønsker også å beskytte kjæledyrene sine mot reisesyke.

- Dyr kan få de samme symptomene som mennesker ved lengre reiser i bil og båt. Også hunder og katter kan få reisesyketabletter i riktige doser, sier Kjersti Aarskog.

Hun råder dyreeiere til å forhøre seg på apoteket hva som er riktig dose for den enkelte type kjæledyr. Her er vekten den avgjørende faktoren.

- For å forebygge reisesyke er det lurt å unngå å spise fet mat rett før turen og sørge for nok frisk luft. Det beste rådet mot sjøsyke er å innta horisontalen, sier farmasøyt Kjersti Aarskog i Vitusapotek.

 

Mozon.no, 27.07.2006