Ny Jula-katalog: Spennende nyheter

Jula-katalogen for høsten og vinteren 2009-2010 kan friste med hele 1.440 nyheter. Vi har kikket på noen av dem.

Biltema og Clas Ohlson utfordres nå også i Norge av Jula, som så langt har åpnet seks butikker. Den nye katalogen inneholder rundt 12.000 produkter, hvorav 1.440 er nyheter.<br />
ILLUSTRASJON: Øyvind Idsø
Biltema og Clas Ohlson utfordres nå også i Norge av Jula, som så langt har åpnet seks butikker. Den nye katalogen inneholder rundt 12.000 produkter, hvorav 1.440 er nyheter.
ILLUSTRASJON: Øyvind Idsø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 1. september tok vi en titt på den nye Biltema-katalogen og fredag 4. september fulgte vi opp med Clas Ohlson-katalogen. I dag tar vi for oss Jula, som i motsetning til sine konkurrenter er en fersk aktør i Norge. Mens Biltema og Clas Ohlson etablerte seg her i landet i henholdsvis 1985 og 1991, kom Jula først på banen i april 2008. Og mens Biltema og Clas Ohlson kan skilte med henholdsvis 28 og 37 butikker i Norge, har Jula foreløpig kun åpnet seks norske varehus. Jula har imidlertid signalisert at de vil åpne flere norske butikker og dekker allerede hele landet via postordre.

Hver sine særpreg

Selv om de tre nevnte kjedene er opplagte konkurrenter, så har de alle sine særpreg. Biltema satser tungt på lavest mulig priser, selger kun egne merkevarer, retter seg i hovedsak mot menn og kjennetegnes ved relativt røffe og tidvis uoversiktlige butikker.

Clas Ohlson derimot, særpreges ved langt lekrere lokaler, mer nøyaktig hyllemerking og et stort produktsortiment rettet mot kvinner. Clas Ohlson selger også kjente merkevarer som Bosch og Black & Decker.

Kaninbur (Alle produktbildene er hentet fra Julas svenske internettsider. Dette fordi Jula foreløpig ikke har fullverdige norske nettsider.)
Kaninbur (Alle produktbildene er hentet fra Julas svenske internettsider. Dette fordi Jula foreløpig ikke har fullverdige norske nettsider.) Vis mer


Det gjør også Jula, som blant annet kan skilte med et imponerende bredt utvalg i verktøy, inkludert Makita-maskiner. Butikken på Lørenskog utenfor Oslo fremstår i våre øyne som en mellomting mellom Biltema og Clas Ohlson både når det kommer til utforming av lokaler og kvinnebetoning i produktsortimentet.

Les også: Hvor bør hobbyhåndverkeren gå?

Innholdsrik og lærerik

I likhet med de to konkurrentene gir Jula hvert halvår ut en ny katalog. Katalogen før høsten 2009 og vinteren 2010 er på hele 378 sider og fremstår nærmest som en Pandoras eske hva produktutvalg angår. I denne katalogen finner du nemlig de merkeligste produkter. Samtidig er katalogen en potensiell lærebok, fordi hvert produkt ledsages av en forklarende tekst.

Årets katalog inneholder altså hele 1.440 nyheter, og vi har naturligvis ingen ambisjoner om å gjennomgå samtlige. I stedet tar vi en sveip innom produktnyheter som i våre øyne fremstår som spesielt rimelige, nyttige, sære eller morsomme.

Fotsliper og elaggregat

image: Ny Jula-katalog: Spennende nyheter


Og la oss starte med noen morsomme. I den nye katalogen fant vi nemlig en elektrisk fotsliper (199), som visstnok effektivt sliper bort tørr og sprukket hud, træler og liktorner. Eller hva med et blåserør (299)? Dette er 91 centimeter langt og leveres med 12 piler - hvis du vel å merke er over 18 år gammel.

Er du shopoholiker? Da kan du spare mye penger ved å kjøpe din egen handlekurv (69). Denne er merket med "My own" og kan for eksempel brukes på liksomhandel i egen verktøybod. Mangler du pipe? Vi lot oss fascinere over de nye såkalte dekorasjonsovnene (995-1795). Er i praksis elektriske ovner, men ser ut som peisovner. Eller hva med en hylleknekt i eik (49)? Eller en trillebår med to hjul (599)?

Hvis du plages av innpåslitne naboer kan du også vurdere å gå til anskaffelse av et av de nye elaggregatene for strømgjerder (1.495 og 1.995).

Dieselpumpe og sponsuger

Dieselpumpe
Dieselpumpe Vis mer


Sistnevnte produkt er et godt eksempel på hvor smale og spesialiserte produkter Jula faktisk velger å føre. Et annet eksempel er dieselpumpen med gummislange, drivstoffpistol og tresifret måler (1.995). Blant nyhetene i den nye Jula-katalogen finner du også gravlys med lokk (18 for 2 stk), kaninbur (695), vanntønne (179), geværveske (149) og rødpunktsikte for skytevåpen (395). For ikke å snakke om et nytt dieselaggregat som produserer inntil 3,0 kilowatt i 230-Volt-modus (9.995). Og den nye benkavretterhøvelen (1.499). Og tykkelseshøvelen (2.495). Og sponsugeren (1.699). Og sveisetransformatoren (899).

Kassetter og analoge timere

Vi bet oss også merke i en annen overraskende nyhet, nemlig en fempakning med kassettbånd av den typen vi brukte før CD-spilleren (69). Med tanke på hvor rimelige de digitale timerne har blitt, lot vi oss også overraske over at Jula i den nye katalogen introduserer en rekke nye analoge timere. Til gjengjeld får man tre stykker for 69 kroner, noe som gir en stykkpris på 23 kroner.

Toalettsete og dørdemper

Kassettbåndet er tilbake :)
Kassettbåndet er tilbake :) Vis mer


I likhet med konkurrentene, har Jula en rekke produkter du ikke vet at du har lyst på før du faktisk finner dem i katalogen. Vi merket oss blant annet den nye toalettsetet med "myk lukking" (199) og en lysbryter med innfelt bevegelsesdetektor (195). Sistnevnte har justerbar lystid og fremstår som et interessant enøk-produkt.

Jula introduserer også en annen nyttig nyhet, nemlig maskeringsteip spesiallaget for hjørner (29). Smart. Eller hva med det trådløse ryggekamera-systemet for bil (1.495)? Omfatter blant annet en 3,5-tommers LCD-skjerm som også kan vise film, og et vannavstøtende kamera som også skal fungere i mørke. Vi bet oss også merke i flere nye og tildels elegante dørstoppere (39, 69, 79) og to nye dørlukkere (279, 379). For ikke å snakke om den nye dørdemperen (19), som skal sørge for at skapdørene "lukkes mykt og stille".

Billig

Dekorasjonsovn
Dekorasjonsovn Vis mer


Blant andre smarte - og rimelige - nyheter er handlelisten med kjøleskapmagnet (19) og klebemassen "som fester seg på det meste" (19). Sykkellampene er kanskje ikke spesielt smarte, til gjengjeld er de usedvanlig rimelige. 29 kroner for både forlykt og baklykt inkludert festeanordninger.

Pendelstikksag og spikerholder

Som nevnt har Jula et meget bredt verktøysortiment. Og alt tyder på at Jula planlegger å fortsette satsingen på elektroverktøy i alle prisklasser, fra Meec - Bilas eget merke - til Makita. I den nye katalogen introduseres nok en pendelstikksag (299), noe som betyr at Jula kan skilte med hele åtte modeller. En ny Meec sirkelsag (279) sørger for at Jula kan tilby hele syv sirkelsagmodeller og en ny Black & Decker kapp- og gjærsag (2.895) blir den åttende i sortimentet.

Epilator
Epilator Vis mer


Samtidig introduseres en ny presisjonssirkelsag (479) og en meget rimelig skrueautomat (339). Sistnevnte brukes til gipsskruer som leveres på plastbånd. Vi la også merke til en ny og rimelig elektrisk malesprøyte (199), en bensindrevet hekksaks (1.395) og ny løvblåser/-suger (495) og hele tre nye vedkløyvere (1.695 til 2.995). En av de mest unnselige - og kanskje smarteste - nyhetene, er en spikerholder (10). "holder spikeren for deg, slik at du slipper å slå deg på tommelen", skriver Jula.

Rettetang og isbjørn

Jula er som nevnt mindre fokusert på kvinner enn Clas Ohlson. Men noen kvinnenyheter dukker da opp. For eksempel nye rette- og krølltenger (99 og 149) og en såkalt epilator fra Braun (349). Sistnevnte "gir deg silkeglatte ben i opptil 4 uker". Vi går ut i fra at all den nye julepynten først og fremst er rettet mot de potensielle kvinnelige kjøperne. Blant de mer harry variantene er en "Stor isbjørn med 400 innebygde pærer" (1.795).

Maskeringsteip for hjørner
Maskeringsteip for hjørner Vis mer


Når vi først er inne på belysning, må det nevnes at Jula-katalogen inneholder svært mange LED-baserte og sparepære-baserte nyheter. Jula tilbyr blant annet en 20 watts dimbar sparepære. Dessverre er denne forferdelig dyr (239).

Gelesåler og potetskreller

Avslutningsvis nevner vi de nye gelesålene (79), den nye luft til vann varmepumpen (24.995), den nye dobbelstigen (995), den ekstra store løvriven (89), de varmgalvaniserte ankrene (229 og 329), den elektriske potetskrelleren (399), boksesekken (895), dampvaskeren (1.799), USB-kabel-forlengeren (49) og den nye værinformasjonssentralen (599). Sistnevnte oppgraderes med nye værvarsler via radio, men fungerer ikke nord for Trondheim.

Snart på plass

Diode-basert arbeidslampe (LED)
Diode-basert arbeidslampe (LED) Vis mer


Vi har snakket med Jula, som kan fortelle at de aller fleste produktnyhetene nå er på vei ut i butikkene. Unntakene er de typiske vinterproduktene, som først vil ankomme i oktober.

Kilde: Jula

Les også:

  • Ny Clas Ohlson-katalog: Høydepunktene
  • Ny Biltema-katalog: Spennende nyheter