Ny hjerne? Gjerne det.

For første gang har forskere dyrket frem menneskelige hjerneceller og brukt dem til å reparere hjerneskadede pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kinesiske forskerne dyrket frem cellene i et laboratorium og plasserte dem i hjernen på pasienter. Der begynte de å vokse, delte seg og reparerte eller erstattet skadede celler.

Dette kan være at av legevitenskapens største gjennombrudd på lenge.

Oppdagelsen gir nytt håp i letingen etter en behandling av pasienter som har skadet hodet i ulykker og folk som er rammet av hjerneslag, Alzheimers, Parkinsons og flere andre alvorlige sykdommer.

Det blir understreket at metoden er eksperimetell, men forskerne har allerede klart å få en lam mann tilbake på bena, melder Sunday Times.

Forskningen ble gjort i Kina av professor Zhu Jianhong fra universitetet i Fudan, og han skal presentere resultatene i London i slutten av denne måneden.

Et normalt voksent mennekse mister millioner av nerveceller hver uke, og forskere har lenge leter etter en metode for å starte disse igjen - så de begyner å vokse, dele seg og reparere seg selv.

Oppdagelsen av stamceller for 15 år siden ga håp om dette, men før Jianhongs oppdagelse har alle forsøk på å bruke stamceller til å lage nye hjerneceller vært mislykkede.

Jianhong kom over oppdagelsen da en pasient som hadde blitt hugget i øyet med en spisepinne kom inn til sykehuset. Da pinnen ble fjernet ver den dekket av materiale fra hjernen.

Professoren begynte da å dyrke disse cellene, og to måneder senere hadde han flere millioner nye celler som han transplanterte inn i hjernen til en hardt skadet pasient.

Resultatene viste at cellene vokste i hjernen og reparerte skadene, og nå behandles åtte mennesker med metoden.

Flere stamcelleeksperter Sunday Times har snakket med sier dette er en fantastisk verdensnyhet.

- Dette er verdens første. Mange har forsøkt å dyrke frem hjerneceller, men ingen har klart det før nå. Hvis de foreløpige resultatene viser seg å stemme vil dette få store implikasjoner for nye behandlingsmetoder, sier professor Stephen Minger, som som allerede har vært i Shanghai og undersøkt metodene og pasientene Jianhong har behandlet.

- Det utrolige er at kineserne allerede gjør tester på mennesker. Her i England har vi akkurat begynt å tenke på hvordan vi skal få det til, sier stamcelleforsker Peter Mountford.

Mozon.no, 25.01.2005