Ny hjelp til barnløse

Danske forskere vil snart være klar med en ny og forbedret behandling til barnløse. Også norske par kan få nytte av metoden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye typen fertilitetsbehandling vil gi større sjanse for kunstig befruktning og minske risikoen for flerlinger, skriver Nyhedsavisen.

Håpet ligger i en ny metode for å velge ut levedyktige egg, som er utviklet av det danske firmaet Unisense. Forskningen på bruk av stamceller til kunstig befruktning kan også gi nye muligheter for barnløse:

- Når vi finner det mest levedyktige egget, trenger vi bare sette inn ett istedenfor to. Det øker sjansen for befruktning betraktelig, sier direktør Jens Gundersen til Nyhedsavisen.

Flere gravide
På de fleste skandinaviske og mange europeiske klinikker er det allerede vanlig bare å sette tilbake ett befruktet egg eller embryo.

Men jo færre embryo som settes tilbake, jo viktigere er det at akkurat det ene er friskt og har gode forutsetninger for å dele seg og bli til et barn.

- Hvis det viser seg at den danske teknikken fungerer etter forutsetningene, vil trolig flere kunne bli gravide per behandling, sier Terje Sørdal, ansvarlig lege ved Medicus - Fertilitetsklinikken.

Med god helse og litt flaks kan selv en 45-åring bli mor:

Celledeling kan stoppe
Når et egg skal velges ut, blir kvaliteten vurdert nøye på fertilitetsklinikkene. Delingshastigheten og størrelsen på cellen er to av faktorene som spiller en viktig rolle.

- Men selv om embryoet kan få høy score etter dette systemet, vet vi ikke med sikkerhet at det vil fortsette å dele seg etter at det er tilbakeført i livmoren. En del vil stoppe opp, og kvinnen blir ikke gravid, forklarer Sørdal.

Bedre vurdering
I den nye metoden måles blant annet eggets oksygenforbruk. Jo mer oksygen egget bruker, jo bedre er forbrenningen, og jo mer levedyktig er egget.

- Embryo med høy forbrenning må antas å være bedre enn et likt utseende embryo med lav forbrenning. Ved hjelp av dette ekstra kriteriet for utvelgelse, kan man lettere lykkes i å plukke ut det beste embryoet, sier Sørdal.

I den nye metoden brukes også en databasert bildeanalyse til å finne fram til likheter mellom de gode eggene.

Kan komme til Norge
Ufrivillig barnløshet rammer hvert sjuende par i fruktbar alder. Hvis teknikken virker som forventet, vil den sannsynligvis bli vurdert innført av norske klinikker, tror Sørdal.

- Men dette er en eksperimentell metode. Dersom det viser seg at den gjør noe med selve embryoet kan det tenkes at myndighetene vil regulere bruken av den, påpeker han.

Eggdonasjon er ulovlig i Norge i dag, men mange mener det burde tillates på linje med sæddonasjon:

 

Mozon.no, 22.12.2006