<strong>BLIR HAN ERSTATTET?</strong> Postmannen kommer muligens sjeldnere dersom den digitale postkassen blir tatt i bruk av mange personer og aktører. Foto: Nils Midtbøen/Posten.no
BLIR HAN ERSTATTET? Postmannen kommer muligens sjeldnere dersom den digitale postkassen blir tatt i bruk av mange personer og aktører. Foto: Nils Midtbøen/Posten.noVis mer

Ny, gratis postkasse

Posten lanserer nytt tilbud i løpet av våren.

Tyveri av post kan skape store vansker for den som blir rammet. DinSide skrev i høst om Ida Jæger, som ble utsatt for ID-svindel etter postkassetyveri. Svindlerne fikk ved hjelp av Jægers fødselsnummer blant annet bestilt bredbånd i hennes navn.

Om alt går som planlagt, vil det i løpet av våren komme et nytt tilbud fra Posten, som kanskje kan bøte på noe av problemet.

Dette tjener posten fett på

Elektronisk postkasse - ikke epost

Overfor pressen presenterte Posten i går nye planer som snart kan tømme postkassen din for store mengder papirkorrespondanse: En digital postkasse for ALLE landets innbyggere der postleveringen styres av ditt personnummer og gateadresse. Endrer du gateadresse, vil den digitale postkassen følge med, enkelt og greit.

I første omgang blir dette en innboks, der for eksempel offentlige etater og større bedrifter som banker, forskringsselskaper, mobilleverandører og strømleverandører kan sende dokumenter og meldinger til brukerne på en rask måte. Som et alternativ til fysisk post.

Til Digi.no sier Elisabeth Gjølme, kommunikasjonsdirektør i Posten, at tjenesten vil være gratis for mottakerne, men koste penger for avsenderne. Men det skal altså være billigere for avsender enn å sende posten fysisk.

Konsernsjef Dag Mejdell lanserte Postens digitale postkasseplaner sammen med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Nils Midtbøen, Posten Norge AS
Konsernsjef Dag Mejdell lanserte Postens digitale postkasseplaner sammen med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Nils Midtbøen, Posten Norge AS Vis mer


- Det er enkelt, gjør det lett å samle og arkivere post, har langt høyere sikkerhet og kan også flyttes med deg, sier konsernsjef Dag Mejdell ifølge Teknisk Ukeblad og fremhever at dette IKKE er en ny form for epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og slik slipper du papirreklamen, uten å gå glipp av de gode tilbudene

Slik skal det fungere

Elektronisk postkasse

Kommer du til å ta dette systemet i bruk? (Avsluttet)
Ja, straks det blir mulig. Dette har jeg savnet.(55%) 329
Tja, kommer an på hvilke aktører som vil sende informasjon her.(26%) 157
Nei, jeg tror ikke dette er aktuelt for meg før jeg må.(19%) 111
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den digitale postkassen er tenkt å få samme sikkerhetsnivå som nettbanken, og med lignende innlogging. Går det etter Postens plan, kan det fungere som dette:

  • Du logger på med BankID/smartkort fra Buypass og et selvvalgt passord
  • Meldinger i boksen kan varsles per SMS eller epost

Innen utløpet av januar er planen at Posten kjører ut et pilotprosjekt blant selskapets egne ansatte.

– Blant annet vil de få lønnsslippen sin der. Dette vil pågå i noen måneder, før vi lanserer tjenesten i løpet av våren, sier Gjølme til Digi.no.

Lignende løsninger finnes i flere europeiske land.

Nå sender Nigeria-svindlerne brev igjen

Flere ønsker seg en bedre post-ordning

En ny, elektronisk postkasseløsning kan muligens også virke forebyggende mot ID-kriminalitet.

- Jeg synes postkasseproblematikken er noe vi må ta på alvor, for det kommer mye spennende informasjon den veien. Det er mange som bor et godt stykke fra postkassen sin og ikke ser den hele tiden. Det sa Christian Meyer i Norsis til DinSide i oktober, og med dette henviste han blant annet til utsending av pass og annen informasjon med personnummer gjennom posten.

Den nye løsningen vil selvsagt ikke kunne ta imot pass og andre fysiske gjenstander, men kommunikasjon fra etater som benytter personnummer i korrespondansen kan helt sikkert gå denne veien.

- Vi håper at denne lanseringen er første skritt på vei til at dagens fysiske postkasse blir et medium kun for aviser og at all annen postgang flytter over i sikrere distribusjonskanaler, skriver Meyer i en kommentar på nettsidene Idtyveri.info.

Svindelforsøkene som er så dumme at det ikke er lov å bite på