Ny giv etter ferien

Påskeferien er over og de fleste er tilbake på jobb. Hvordan skal du takle overgangen fra late dager på fjellet til en stressende jobbtilværelse?

Her får du noen tips som kan gjøre at du lettere beholder energien fra ferien:

Ha det gøy
Pass på å ha det morsomt på jobben. Vær stolt av det du gjør. Ta vare på lunsjer og andre pauser. Det gir deg mer energi.

- Å få seg en god latter og få kjenne seg fornøyd med jobben sin er undervurdert i arbeidslivet. Men det er bra for både helsen og firmaet, sier Gunnar Aronsson, professor i psykologi ved Arbetslivsinstitutet, til Aftonbladet.

Gjør forandringer
Aronsson sier videre at man fort kommer tilbake i de gamle vanene når man returnerer til arbeidsplassen. Derfor kan små forandringer på arbeidsplassen være lurt. Hør med sjefen din om du kan få nye arbeidsvilkår, for eksempel flexitid. Kanskje du har mulighet til å jobbe hjemmefra en dag i uken? Etter en tid borte fra jobben har du fått den mer på avstand. Det gir deg mer perspektiv, og kanskje oppdager du ting du vil forandre på.

Hvis du ikke er klar for eller har anledning til store forandringer, kan de små forandringene også hjelpe. Heng opp noe nytt på veggen! Har barna dine tegnet noe i ferien? Har du fått postkort fra venner? Kanskje noen bilder fra ferieturen? Bytt ut det gamle kaffekruset med et nytt. Skift skjermbildet på dataen din. Da blir det litt annerledes på kontoret enn det var da du dro.

Finn noe å glede deg til
Det er viktig at du finner noe å glede deg til. Kanskje du kan arrangere en sammenkomst for venner? Hva med ta deg en helgetur til utlandet? Eller kanskje begynner en ny TV-serie du gleder deg til? Heller ikke her trenger det være de store tingene. Det viktigste er at du har noe å se fram til hele tiden. Da blir arbeidshverdagen din litt enklere.

Sov riktig
I ferien er det lett å gli ut av sitt faste søvnmønster. Selv om det er deilig å kunne sove lenge, gjør sene morgener det vanskeligere å sovne om kvelden. Pass på å still om døgnrytmen din i god tid før jobben begynner igjen. Tving deg opp tidligere og tidligere når ferieslutten nærmer seg. Da er det lettere å stå opp tidlig igjen når jobben starter, og du vil føle deg mer opplagt på første arbeidsdag.

Ikke stress
Det kan være mye arbeid som venter på deg etter en ferie. Husk å ta deg god tid til alt. Da blir det gjort bedre enn hvis du stresser gjennom alle arbeidsoppgavene og gjør det halvveis. Planlegg hvordan du vil gjøre jobben og arbeid godt nok til at du blir fornøyd med deg selv. Dersom det blir for mye å gjøre, er det lov å spørre om hjelp eller rett og slett si nei.

 

Mozon.no, 18.04.2006