<B>NY FRIST:</B> Norges Bank endrer driftsmønsteret for det såkalte oppgjørssystemet, noe som i praksis vil si at bankkunder stort sett kan utsette regningsbetalingene med en drøy time. Foto: Skandiabanken.no
NY FRIST: Norges Bank endrer driftsmønsteret for det såkalte oppgjørssystemet, noe som i praksis vil si at bankkunder stort sett kan utsette regningsbetalingene med en drøy time. Foto: Skandiabanken.noVis mer

Ny frist for å betale regninger

Norges Bank innfører ny kjøring av transaksjoner, noe som betyr at du kan utsette betalingen av regningene dine.

Fra 24. september 2010 endrer Norges Bank rutinene for registrering av transaksjoner. Det betyr at bankkunder her i landet kan glede seg over å ha en litt lengre frist til å betale regningene sine.

Hittil har du i de fleste banker måttet overføre penger før klokken 12.00 eller 12.30 for at transaksjonen skal bli registrert den dagen du betaler.

Fra 24. september oppretter Norges Bank et nytt kjøringstidspunkt midt på dagen, slik at bankene kan utsette fristen for når kundene må overføre penger. Dette bekrefter
kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank, til DinSide.

AKTUELT: Ikke betal disse regningene uten videre

Ønsker flere overføringstider

Norges største bank, DnB Nor, er med og endrer rutinene fra dag én. Fra 24. september kan du dermed utsette betalingen til senest 13.30 hvis du overfører fra en DnB Nor-konto.

Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor Foto: DNB
Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor Foto: DNB Vis mer


- Vi har satt oss i førersetet og jobber med bransjen løpende for å forbedre betalingssystemene og få hyppigere cut off-tider, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor.

Rasmussen forteller at DnB Nor allerede har gjort tiltak som gjør det lettere for deres kunder å overføre penger.

- DnB Nor har et system for overføringer mellom kunder i samme bank. Vi kaller det vennebetaling, og for forbrukerne vil det si at de kan overføre penger til en annen DnB Nor-konto hvilken tid på døgnet man vil. Overføringen skjer på sekundet, sier Rasmussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og med sine 2,3 millioner kunder burde et slikt tilbud være attraktivt for svært mange. Foreløpig har rundt 700.000 av disse kundene meldt seg opp på en slik tjeneste.

>> Pengetrøbbel? Da bør du lese disse rådene

Bestemmer fristen selv

DnB Nor er selvfølgelig ikke alene om å tilby utsatt betaling for sine kunder. Endringen i Norges Bank vil berøre samtlige banker her i landet.

Informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea. Foto: Nordea
Informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea. Foto: Nordea Vis mer


Informasjonssjef Thomas Sevang i Norges nest største bank, Nordea, bekrefter at banken vil gjøre endringer i tidspunktet for betalingsfristene, men kan foreløpig ikke si noe om når banken vil endre rutinene.

- Men vi kommer til å gjøre endringer som kommer kundene til gode, sier Sevang til DinSide.

Skandiabanken sender i disse dager melding til sine kunder med beskjed om at transaksjonsfristen endres.

I månedskiftet september og oktober vil den nye fristen være 13.20 i Skandiabanken, altså ti minutter tidligere enn i DnB Nor, og en time senere enn tidligere. Dette er fordi hver enkelt bank kan selv bestemme når kundenes frister, så lenge den er innenfor fristen gitt av Norges Bank.

Fornøyde med betalingsutsettelsen

Informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken er svært godt fornøyd med at Norges Bank har opprettet et nytt tidspunkt for overføringer.

Informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken Foto: Skandiabanken
Informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken Foto: Skandiabanken Vis mer


- Det er en fordel, det gjør at forbrukerne har litt lenger frist på seg til å betale, sier Anderson til DinSide.

Han sier at det er mange kunder som ikke er klar over at en regning som betales etter overføringsfristen, ikke vil bli betalt før påfølgende virkedag.

- Det er mange som ikke er så observante på betalingsfristene, sier han, men legger til:

- Det er sjelden det får store konsekvenser ikke å betale innen fristen, for de fleste går det fint om betalingen kommer inn dagen etter.

Likevel vil han anbefale at regninger betales ved forfall og innen innebetalingsfristen, slik at du unngår eventuelle problemer i etterkant.

Det finnes over tusen banker/ekspedisjonssteder i Norge, ifølge tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon. Hvilke frister gjelder for din bank? Del dine opplysninger med andre DinSide-lesere i kommentarfeltet under.