Ny finansavtalelov gir bedre beskyttelse

Kredittkortsvindel: Du kan nekte å betale

  1. Ny finansavtalelov gir bedre beskyttelse

Den nye Finansavtaleloven, som trer i kraft 1. juli, gjør det mindre problematisk å handle i nettbutikker. Da må kredittkortselskapene tilbakebetale pengene dine med en gang du melder fra om at kortet ditt er misbrukt.

Lovendringen gjelder særlig når du handler med debetkort, og ikke kredittkort. Da trekkes pengene direkte fra bankkontoen din. Har du dårlig råd, svir det om 5000 kroner plutselig forsvinner fra kontoen. Nå vil du i de fleste tilfeller få pengene tilbake, men det kan ta tid.

- Du må underskrive en erklæring om at du ikke har gjort transaksjonen. Vi kan i samarbeid med nettbutikken spore hvor bestillingen ble gjort. Ble den gjort i Russland, og du kan bevise at du befant deg i Norge, vil du få pengene dine tilbake, forteller Tommy Berglund, markedsdirektør i VISA Norge.

Det sier seg selv at dette vil kunne ta flere uker. Den nye Finansavtaleloven gir selskapene såkalt "tilbakeføringsplikt". Det betyr at de må tilbakeføre pengene til kontoen din med en gang du har meldt fra om svindelen. Skulle det mot formodning vise seg at du har bestilt eller kjøpt det som regningen viser, må du betale pengene tilbake til selskapet.

Du bør uansett følge godt med på kontoutskrifter og brev fra banken, og kontakte kortselskapet straks dersom noe skjer.