Ny app forhindrer nettbanksvindel

Nå blir det opp til bankene om de vil ta den i bruk.

Ny teknologi kan sikre oss mot nettbanksvindel med trojaner. Foto: Kristina Picard
Ny teknologi kan sikre oss mot nettbanksvindel med trojaner. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist ukes oppslag i media om SpyEye-trojaneren som forsynte seg av norske konti, har resultert i ekstra oppmerksomhet rundt sikkerhet i bankene.

I forrige uke fortalte vi deg hva du må gjøre, og hva som er bankens ansvar, og nå utvikles det en app til smarttelefoner som forhindrer svindel.

Det er selskapet Encap som står bak utviklingen.

Ved å introdusere en mobil kanal der brukeren blir bedt om å bekrefte en banktransaksjon som er initiert fra en webkanal, økes sikkerheten betraktelig. Det er mer eller mindre umulig for en trojaner å være til stede både i en webkanal og mobilkanal samtidig, skriver Encap i en pressemelding.

SE OGSÅ: Ikke surf på åpne trådløse nett

Aktiveres mot bankens server

Applikasjonen som er utviklet, aktiveres direkte mot bankens server. Når bankkunden har initiert en betaling i nettbanken på sin PC, så vil bankenes server kommunisere med app'en på mobiltelefonen og be brukeren bekrefte betaling til rett kontonummer og med rett beløp.

Dersom en trojaner har manipulert kontonummer og beløp i webkanalen, vil brukeren se det på sin mobiltelefon og kan avvise betalingen.

– De nye smarttelefonene tilbyr brukervennlig bekreftelse av banktransaksjoner som forhindrer svindel av norske nettbankkunder, sier Knut Alnæs, administrerende direktør i Encap AS. – Gjennom å kombinere brukervennligheten som disse plattformene tilbyr med intelligente sikkerhetsapp'er, vil fremtidens banktjenester bli enda sikrere og mer tilgjengelige.

Bankenes ansvar

Encaps sikkerhetsløsning for mobil engangskode er godkjent av Bankenes Standardiseringskontor (BSK) for bruk mot Bank-ID. Encap er er i løpende dialog med BSK og Bank ID Norge om bruk av ny mobilteknologi som kan kan gjøre norske bank tjenester sikrere og mer brukervennlige, men foreløpig er det ingen norske banker som tilbyr sikkerhetsløsningen.

– Å endre sikkerhet i banknæringen er ikke noe som skjer over natten, sier Alnæs til DinSide.

Det blir opp til deg som forbruker å legge press på banken og stille spørsmål ved sikkerheten som er i dag.

Men det er heldigvis slik at banken skal dekke tapet dersom du får en trojaner eller et annet virus på besøk:

Ved ulovlig inntrengning i kundens nettbank vil banken dekke eventuelt tap for kunden hvis uautoriserte betalinger skulle bli gjennomført og kunden ikke har opptrådt uaktsomt, skriver Finansnæringens hovedorganisasjon i en pressemelding.

Er du nysgjerrig, så er Encaps sikkerhetsapp tilgengelig i Apple App Store og kan prøves ut ved å gå til: www.encap.no/demo.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!