Skiltet skal informere om den nye aldersgrensen.
Skiltet skal informere om den nye aldersgrensen.Vis mer

Ny aldersgrense fra 1. juli

Må være 18 år for å ta solarium.

Fra 1. juli 2012 innføres aldersgrense for å ta solarium i Norge. Etter denne datoen vil det heller ikke være lovlig for solstudioene å dele ut gratis solpass til de som er under 18 år.

Mer kontroll fra 2014

Men hvordan skal dette kontrolleres? Fra 1. januar 2014 må solarievirksomheter være betjente, og de ansatte må ha fått opplæring i aldersgrenser, og i å gi råd om soling og forsiktighet.

Frem til 2014 kan imidlertid fortsatt solarier være ubetjente. Men alle som tilbyr solarium må informere om aldersgrensen, og hvorfor den er satt. Plakaten ovenfor er utarbeidet i samarbeid mellom Strålevernet og Norsk Solarieforening.

Les også: Soling kan være like ille som røyking

Ikke bare i Norge

Ifølge Kreftforeningen er det mange land som har tilsvarende reguleringer med aldersgrenser og betjening i solstudioer. Norge følger dermed etter land som Frankrike, England, Skottland, Australia, Tyskland, Island og Finland. I Brasil og staten New South Wales er det innført totalforbud mot solarium.

Solkrem: Samme faktor, ulik beskyttelse

Starter tidlig

Kreftforeningen opplyser på sin blogg at de er positive til ordningen. UV-stråling øker risikoen for føflekkreft, og risikoen er høyere jo yngre du er. Foreningen henviser til at 80 prosent av solariumbrukere under 24 år som regel begynner å benytte solstudioer før de er 18. Nesten hver fjerde starter før de var 15!

Artikkelen fortsetter under annonsen

90–95 prosent av føflekkreft-tilfellene kan knyttes til UV-stråling fra sol eller solarium, ifølge Kreftforeningen. Ifølge foreningen er Australia og New Zealand de landene i verden som har mest føflekkreft. Ikke så overraskende gitt at her er mye sol, samtidig som en stor andel av befolkningen er relativt lyse i hår og hud. Men bak disse følger de langt mindre solrike landene Sveits, Danmark og Norge.

Slik velger du riktig solkrem

Råd til deg som bruker solarium

Statens strålevern fraråder bruk av solarium dersom noe av det følgende stemmer for deg:

  • Er under 18 år
  • Ikke blir brun, eller som regel blir brent før du blir brun
  • Har eller har hatt hudkreft selv eller i familien
  • Har mange fregner, føflekker eller pigmentflekker
  • Er rødhåret eller har svært lys hud
  • Har blitt alvorlig solbrent som barn
  • Er solbrent
  • Bruker medisiner som kan gjøre huden mer følsom for sollys