Ny advarsel mot kvisemiddel

Det populære kvisemidlet Roaccutan har blitt kritisert fordi det kan gi alvorlige depresjoner. Nå avslører forskerne enda flere problemer.

Ny forskning gjennomført ved University of California, viser nemlig at det populære kvisemiddelet også har alvorlige fysiologiske bivirkninger.

Rundt 13 722 pasienter har vært med i undersøkelsen og resultatene er skremmende. Pasientene som har brukt Roaccutan har unormale leververdier og høyere kolesterolinnhold i blodet. Det kan medføre leverskader og fare for hjerteinfarkt, noe Statens legemiddelverk i Norge bekrefter.

- Det er kjent at pasienter kan få stigende verdier av visse fettstoffer i blodet, kolesterol eller triglyserider, under Roaccutan-bruk. Dette er også forholdsvis vanlige bivirkninger, sier seksjonsjef Ingebjørg Buajordet i Statens legemiddelverk til Mozon.

Vanlig bivirkning
Medikamentet, Roaccutan, brukes kun mot alvorlige former for kviser og skal gi god effekt.

Middelet har tidligere vært kritisert for å øke faren for selvmord.

Til tross for mange rapporter om bivirkninger mener Legemiddelverket og de andre legemiddelmyndighetene i Europa at nytteverdien oppveier risikoen for bivirkninger for denne pasientgruppen.

- Det er kjent at bruk av Roaccutan kan føre til lever-reaksjoner. Dette er en vanlig bivirkning og tiltak skal gjøres for å følge dette opp under behandlingen slik at pasienten ikke får alvorlig leverskade. Dette er beskrevet i preparatomtalen, som er en veiledning til legen om hvordan han skal forskrive Roaccutan.

Hele 44 prosent av de undersøkte i USA hadde høyere grad av fettsyrer, som kan gi åreforkalkning. 31 prosent hadde høyere kolesterolnivå i blodet, mens 11 prosent fikk høyere leververdier. Etter avsluttet behandling ble nivåene normale igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske myndigheter undersøker nå om medisinen er for farlig.

Stabilt forbruk
Statens legemiddelverk har Roaccutan på listen over legemidler som er under særlig overvåkning i Norge. I 2004 ble det skrevet ut Roaccutan til rundt 2000 personer i Norge, viser tall fra Reseptregisteret ved Folkehelseinstituttet. Siden den gang har det vært en svak stigning i følge Statens legemiddelverk.

- Vi har nå totalt 93 bivirkningsrapporter. I perioden 2003 til august 2006 har vi ingen rapporter om pasienter som har hatt leverreaksjoner, eller som har hatt stigning i blod-lipidene i Norge, opplyser Buajordet.

Vil du ha noen gode råd mot kviser? Les hele saken: Til kamp mot kvisene

 

Mozon.no, 24.08.2006