Null hull til halv pris

Tannlegebehandling i utlandet gir deg all grunn til å smile. Spar tusenvis av kroner på å pusse opp tennene på ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Ikke rart en gliser når en kan spare tusenlapper på tannlegebehandling.Foto: Torli Roberts Foto: Torli Roberts
Ikke rart en gliser når en kan spare tusenlapper på tannlegebehandling.Foto: Torli Roberts Foto: Torli Roberts Vis mer

Null hull til halv pris


  Spar penger på å gjøre jobben ute

  En liten sjekk rundt hos norske tannleger viser at bare en liten tannsjekk koster fra rundt 500 kroner til 800 kroner. I tillegg kommer utgifter til røntgen og hygienetiltak. Tannlegebehandling i Norge er kostbart.

  Rotfylling

  DinSide har sjekket prisene på rotfylling i seks land. Tannlegene vi har spurt oppgir at det er vanskelig å prissette en slik behandling. Vi ba derfor tannlegene om pris på en ukomplisert rotfylling som kan utføres på ett besøk.

  I Norge vil en helt enkel rotfylling, som kan gjøres unna på ett besøk som tar cirka en time, koste fra 1.500 - 3.000 kroner. Og det er atskillig dyrere dersom det er inflammasjon i tannen. For ikke å snakke om tidkrevende. Timeprisen på en slik behandling varierer fra 1.200 til 1.800 kroner, og du må påregne flere timer i tannlegestolen.

  Billigere i utlandet
  LandPris (NOK)Tilbyder/
  Kontakt
  Ungarn600Tannreiser
  Polen678Dentaltravel.com
  Spania1104-1303Hhv. Dr.Bon de
  de Juana,
  Barcelona og
  Nordic Dental Centre
  Sverige1 901Stig-Olof
  Eriksen,
  Göteborg,
  Gotavard.com
  Norge1500-3000 
  Storbritannia3 850Barbicandentalcare.com
  Prisene er innhentet den 18. og 19- oktober. DinSide ba om prisen på rotfylling gjort på ett besøk. Vi gjør oppmerksom på at det er vanskelig å prissette rotbehandlinger og prisene er å anse som anslag. Prisene er omregnet fra euro og pund til norske kroner med kurser fra DnB Nor.


  Masse penger å spare


  Tannreiser startet nylig opp et selskap som representerer tannlegekontoret Creative Dent i Ungarn. Og her er det tusener å spare ifølge daglig leder Magnar Warsi:

  - Jeg hadde behov for tannlegebehandling og denne kostet 250.000 kroner her i Norge. Disse pengene hadde jeg ikke. Jeg så meg om og fant denne klinikken i Ungarn. Her kostet tannbehandlingen 78.000 kroner. I tillegg kom billettene. Jeg fikk hele behandlingen for et sted mellom 85.000 og 90.000 kroner. Og bonusen var at jeg fikk med tre besøk i Ungarn.

  Warsi mener at det er mye penger å spare på svært kostnadskrevende behandlinger som kroner og implantater.

  - Man drar ikke hit for å tette hull eller sjekke tennene, sier Warsi.

  Mange vil ha gratis tannbehandling


  En undersøkelse gjennomført av Norsk Gallup på oppdrag for Kanal 24 viser at 63 prosent av befolkningen ønsker seg gratis tannlegebehandling. Dette ifølge Webtannlegen.no Den norske tannlegeforening er imidlertid ikke enig i dette.

  - Tannlegeforeningen mener at det ikke er behov for at alle skal få gratis behandling, sier Morten Rolstad, informasjonssjefen i Den norske tannlegeforening til DinSide.

  - Vi mener derimot at de som har spesielt behov for det skal kunne tilbys spesielle støtteordninger, i tråd med hva Regjeringen har ønsket.

  Regjeringen tar sikte på å legge frem en Stortingsmelding som skal trekke opp hovedlinjene for politikkutviklingen på tannhelsefeltet. Politikken skal være at den offentlige tannhelsetjenesten skal kunne gi et godt tilbud til dem som trenger det mest.

  Flere partier, blant andre Arbeiderpartiet, SV og Venstre har programfestet at de ønsker endringer i den offentlige tannhelsetjenesten.

  Rettigheter

  Før du bestemmer deg for tannlegebehandling bør du innhente tilbud og sjekke om tannlegen har autorisasjon. Dernest bør du også sjekke referanser. Husk også at reise- og boutgifter tilkommer.

  Når du først har reist og fått behandling skal du vite at du kan klage på tannlegebehandling du ikke er fornøyd med, akkurat som i Norge. Start med å rette en klage overfor tannlegen. I EU-land kan du få hjelp hos Forbruker Europa til å følge opp klager.

  Kilder: og aktuelle lenker: Forbrukerrådet, Den norske tannlegeforening, Dansk Tandlægeforening, Forbruker Europa, Tannreiser.no, Kreativdent, AvMinTand