Nå skal moroa betales. Foto: DinSide
Nå skal moroa betales. Foto: DinSide Vis mer

NRK-lisensen forfaller på søndag

Ja, det er den tiden av året igjen.

Publisert
Sist oppdatert

To ganger i året skal NRK-moroa betales av oss tv-seere. Andre terminbeløp av kringkastingsavgiften forfaller 31. juli, altså på søndag.

Dersom du ikke betaler i dag, fredag, spiller det ingen rolle om du betaler i morgen eller søndag. Siden det er helg, blir regningen nemlig ikke registrert før på mandag. Da har betalingsfristen gått ut.

Så betyr det at du vil få straffegebyr, dersom du betaler i helgen, og regningen ikke blir registrert før 1. august?

Svaret er enkelt: Nei!

Siden fristen forfaller på en søndag, tillater lisensavdelingen at regningen ikke blir registrert som betalt før mandag. Du kan altså betale etter at fristen går ut, men senest mandag formiddag. Det bekrefter NRKs lisensavdeling for DinSide.

Dette må du betale

Det er Stortinget som bestemmer hvor mye du skal betale i lisens. I 2011 er avgiften 2.477,52 kroner, inkludert merverdiavgift på 8 prosent.

Beløpet blir delt i to, og regningene har forfall 31. januar og 31. juli.

Det betyr at du skal betale 1.238,76 kroner denne terminen. Betaler du ikke, kan du vente deg et heftig purregebyr.

Gebyret tilsvarer 15 prosent av terminbeløpet, noe som med dagens lisens tilsvarer 172,50 kroner. Til sammenlikning har private kreditorer bare mulighet til å ta 61 kroner i purregebyr på en ubetalt regning. Staten følger egne regler, derfor må du betale mer.

Vegrer du deg for å betale, går regningen til Statens Innkrevingssentral, og du får automatisk et gebyr på 860 kroner. Da er det plutselig blitt veldig, veldig dyrt å se og høre på statskanalen.

Rydd opp i dag!

Vet du allerede nå at du ikke har mulighet til å betale lisensen, er dette dagen for å ta kontakt med NRKs lisensavdeling. Det er ikke sikkert de kan hjelpe deg, men det er verdt et forsøk.

Rådet gjelder for alle regninger du ikke makter å betjene: Kontakt kreditor før forfallsdato, for å diskutere alternative frister for å betale tilbake pengene.

Dersom du trenger å kontakte NRKs lisensavdeling, kan du enten sende en e-post til [email protected], eller ringe til kundesenteret på telefon 75 12 22 50.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer