Nøttepålegg uten nøtter

TEST: Søte sjokolade- og nøttepålegg har fint lite ekte kakao eller nøtter. Og en av typene i norske butikker inneholder helsefarlig transfett. Vi avslører hvilken her:

Vet du hva du kjøper når du tar med deg sjokolade- og nøttepålegg fra butikken? Ta en titt på innholds-deklarasjonen.

Mange av disse påleggene inneholder ikke så mye nøtter og mørk sjokolade som du tror. Vår test viser også at Sjokonøtt fra Nestlé er tilsatt "delvis herdet marin olje". På godt norsk betyr dette transfett, som regnes som spesielt skadelig for kroppen. Transfett har blant annet blitt totalforbudt i Danmark og fjernet fra vanlige margarinprodukter her hjemme.

I stedet for ekte kakao og nøtter, består de populære påleggene av store mengder sukker. Mozon har sett på innholdet i fem typer for å finne ut hvilken sort som inneholder mest av de gode ingrediensene. Vi har tatt nøtte/sjokoladetesten, sukkertesten og fett-testen, og sammenlignet med peanøttsmør. Her er resultatet:

1. Nøtte- og sjokoladetesten

Sjokade, Sunda:
5 prosent kakaopulver

Nøttepålegg, Coop:
10 prosent nøtter, 3,6 prosent kakao, til sammen 14 prosent

Nugatti i beger, Sunda:
8,5 prosent hasselnøtter, kakao ikke oppgitt. Det betyr at innholdet er lavt

Sjokonøtt fra Nestlé:
Nøtter 4 prosent, mengde kakao ikke oppgitt, noe som betyr at innholdet er lavt

Nugatti Max, Stabburet:
Hasselnøtter 5 prosent, kakao ikke oppgitt.

Peanøttsmør, grov, Mills:
74 prosent nøtter

Vinner:
Vi finner mest ekte vare i Nøttepålegg fra Coop. Men innholdet er mye mindre "ekte" enn i Peanøttsmør.

Melding til forbrukere:
Ikke la deg lure av produsenter som bruker "nøtt" eller "sjoko" i navnet. Snu på boksen og les hvor mye kakao eller nøtter produktet virkelig inneholder. Peanøttsmør er mer ekte vare enn sjoko/nøtte-pålegg.

Melding til produsenten:
Et minimumskrav bør være at også innholdet av kakao oppgis, selv om det måtte være lavt.

2. Sukker-testen
Sjokolade- og nøttepålegg består først og fremst av sukker. Fordelen er at de holder seg godt i skapet, ulempen er at det kan blir mye sukker om en bruker mye av slikt pålegg. Sukker er et karbohydrat.

Sjokade, Sunda:
60 prosent karbohydrater. Siden sukker står først i innholdsfortegnelsen og det i listen ikke er andre store karbohydratkilder, må vi konkludere med at sukkerinnholdet er 50-60 prosent.

Nøttepålegg, Coop:
60 prosent karbohydrater, for øvrig samme kommentar som over

Nugatti i beger, Sunda:
64,3 prosent karbohydrater, for øvrig samme kommentar som over

Sjokonøtt fra Nestlé:
Innholdet av karbohydrater, fett og protein er ikke oppgitt. Sukker står først i ingredienslisten, hvilken betyr at sukker er viktigste ingrediens.

Nugatti Max, Stabburet:
Sukker 42 prosent. Både totalt innhold av karbohydrater og innhold av sukker er oppgitt. Produktet er tilsatt fiber, da trengs det mindre sukker.

Peanøttsmør, grov, Mills:
15 prosent karbohydrater. Ut fra ingredienslisten kan vi anslå at cirka 10 prosent er sukker.

Vinner:
Nugatti Max. Men Peanøttsmør er fortsatt mye bedre.

Melding til forbrukere:
Sjokolade og nøttepålegg er søtsaker. Hvis man ellers spiser sunt, kan man fint avrunde brødmåltidet med en skive med slikt søtt pålegg, men det bør ikke være hovedpålegget. Peanøttsmør inneholder mindre sukker og dermed færre tomme kalorier enn sjoko/nøttepålegg.

Melding til produsentene:
Senk sukkermengden og følg eksemplet til Nugatti Max - oppgi sukkerinnholdet!

3. Fett-testen

Sjokade, Sunda:
18,7 prosent fett, oppgitt som vegetabilsk fett, type fett ikke oppgitt

Nøttepålegg, Coop:
38 prosent fett, som oppgis å være rapsolje, palmefett. I tillegg noe fett fra nøttene

Nugatti i beger, Sunda:
25,8 prosent fett, oppgitt som vegetabilsk fett, i tillegg litt fra nøtter og kakao

Sjokonøtt fra Nestlé:
Fettinnholdet ikke oppgitt. I varedeklarasjonen oppgis vegetabilsk olje og delvis herdet marin olje. Små mengder fett fra nøtter

Nugatti Max, Stabburet:
25,8 prosent fett, oppgitt som vegetabilsk fett, pluss fett fra nøtter og kakao. Mengde mettet, en- og fler-umettet fett oppgitt.

Peanøttsmør, grov, Mills:
57 prosent fett fra nøtter, vegetabilsk olje og herdet vegetabilsk fett.

Vinner:
Nugatti Max fordi det er det mest ærlige sjoko/nøtteproduktet. Fordelingen av fettet på ulike fettsyrer er oppgitt, cirka 10 prosent mettet og 16,2 prosent umettet er bra for et slikt produkt. Forholdet mellom mettet og umettet fett blir da som 1:1,5. Dette forholdet er ikke oppgitt for Peanøttsmør, men skal vi tro Matvaretabellen er forholdet om lag 1:3, dvs dobbelt så bra som for Nugatti Max. For de andre sjoko/nøttepåleggene er det vanskelig å vite hva forholdet er.

Melding til forbrukere:
IKKE SPIS Sjokonøtt fra Nestlé fordi dette produktet inneholder "delvis herdet marin olje", som betyr at det finnes transfettsyrer her. Det er utrolig at et slikt produkt markedsføres i dag!

Melding til produsentene:
Typen fett som er brukt i produktet bør oppgis. "Vegetabilsk fett" holder ikke, det kan f eks være både sunn rapsolje og ikke fullt så sunn palmeolje. Forbrukere trenger å vite fordelingen mellom umettet og mettet fett for å kunne sammenligne produkter. UT med all "delvis herdet olje/fett, det er helsefarlig fordi det skader blodårene våre og øker risikoen for hjerte-karsykdommer.

Konklusjon
Se på sjokoladepålegg som et søtt tilskudd og spis det i moderate mengder. Velg det som har minst sukker. Velg bort produkter som inneholder "delvis herdet" fett. "Delvis herdet" er det samme som transfettsyrer. Til sammenlikning er peanøttsmør et sunt pålegg med sunn fettype, moderat sukkerinnhold og naturlige næringsstoffer fra 74 prosent nøtter.

 

Mozon.no, 26.05.2006