Nøttepålegg med farlig fett

TEST: Søte sjokolade- og nøttepålegg har fint lite ekte kakao eller nøtter. Og en av typene i norske butikker inneholder helsefarlig transfett. Vi avslører hvilken her:

Vet du hva du kjøper når du tar med deg sjokolade- og nøttepålegg fra butikken? Ta en titt på innholds-deklarasjonen.

Helsefarlig fett
Vi har sett nærmere på innholdet i populære sjokolade- og nøttepålegg som selges i norske butikker. Mange av disse påleggene inneholder ikke så mye nøtter og mørk sjokolade som du tror.

Les hele testen her: Nøttepålegg uten nøtter

Vår test viser også at Sjokonøtt fra Nestlé er tilsatt "delvis herdet marin olje". På godt norsk betyr dette transfett, som regnes som spesielt skadelig for kroppen. Transfett har blant annet blitt begrenset ved lov i Danmark og fjernet fra vanlige margarinprodukter her hjemme.

- Jeg ble veldig forbauset over å finne helsefarlig transfett i en matvare som brukes av mange barn og som lages av et stort internasjonalt firma. Det er utrolig at et slikt produkt markedsføres i dag, sier ernæringsfysiolog Hanna Hånes, som har gjennomført testen av de søte påleggene for helsenettstedet Mozon.

Hun forteller at norske produsenter ikke er pålagt å merke matvarer med innhold av transfett. Ofte skjules det farlige fettet bak uttrykk som "delvis hydrogenert" eller "delvis herdet" fett eller olje.

Har du noen tips om matvarer som inneholder transfett? Send oss en mail her:

Lover bedring
Ved hovedkontoret til Nestlé i Norge kjenner de godt til problematikken rundt transfett i matvarer. De lover også bedring for nye generasjoner av sjokoladepålegg-elskere.

- Transfettet i Sjokonøtt er nå på vei ut, og fra høsten vil norske forbrukere få en sunnere og bedre fett-type i sjokoladepålegget. Smaken er den samme, men det gamle fettet skal nå erstattes med et sunnere vegetabilsk fett, sier kvalitetssjef Espen Lindseth ved Nestlé Norge.

- Det er jo en økende internasjonal enighet om at transfett ikke er bra i matvarer. Derfor har vi også skiftet ut eller redusert denne typen fett i mange av våre produkter. Vi har jo også et ernæringsmessig ansvar, sier Lindseth til Mozon.no.

- Ingen tvil
Bekymringene om transfettet deles også av professor og celleforsker Berit Johansen, ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Hun bekrefter at denne typen fett kan være svært helseskadelig.

- Det er ingen tvil om at transfettet er sykdomsfremkallende. Det finnes en mengde vitenskapelige forskningsrapporter som bekrefter dette. Transfett påvirker kolesterolet i kroppen ugunstig og forsterker risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier hun til Mozon.

I norske butikker finnes det i dag kjeks, snacks og bakervarer som inneholder transfett. For næringsmiddelindustrien er transfettet et nyttig hjelpemiddel, fordi varene får lengre holdbarhet.

- Transfett er et produkt som er laget for å tilfredsstille industriens krav til holdbarhet og konsistens. Det er fullt mulig å erstatte transfettet med andre typer oljer og fett, men det er snakk om vilje og økonomi til å legge om produksjonen, sier Johansen.

 

Foto: Per Ervland

 

Mozon, 26.5.2006