Norske tollere jakter på piratkopier

Og flere danske kvinner har mottatt krav fra merkevareprodusent.

Du kan få problemer dersom du ofte handler piratkopier. Foto: DinSide
Du kan få problemer dersom du ofte handler piratkopier. Foto: DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere omtalt to danske kvinner som mottok et pengekrav fra Guccis advokater etter å ha importert uekte Gucci-vesker i den tro at de var ekte. Nå har tre venninner, også disse danske, blitt saksøkt av designermerket Burberry for å ha kjøpt uekte jakker.

Det er det danske forbrukernettstedet Tænk som forteller at Nam Thi og to venninner bestemet seg for å kjøpe to jakker hver på tilsammen 2.000 danske kroner. Kvinnene visste at jakkene måtte være fake.

Krever 46.000,-

Problemet er imidlertid ikke at kvinnene handler fake, som i utgangspunktet er lov både i Norge og i Danmark dersom varene er til eget privat bruk. Men det at kvinnene kjøpte varene sammen for å spare penger på frakt, gjør at Burburrys advokater mistenker at varene er ment for videresalg.

Burburrys advokatfirma i Danmark har derfor stevnet Nam Thi som står som mottaker av varene. Å handle piratkopier for videresalg er nemlig ikke lov.

Vedlagt finnes det en erklæring, som De oppfordres til å underskrive, hvoretter De blant annet betaler en samlet kontant erstatning på kr 46.000 til Burberry, skriver firmaet.

Kan skje i Norge

Tomas Rukin, senioradvokat i Advokatfirmaet Grette, har tidligere fortalt DinSide at det hender han retter krav mot privatpersoner i kraft av å representere merkevareprodusenter som Nike, Hugo Boss og Lacoste.

- Ja, enhver person som importerer piratkopier, kan risikere å motta krav fra oss. Vi har stoppet flere privatpersoner når det har vært snakk om import av flere enheter, sier Rukin til DinSide.

Les mer om jakten på piratkopier

Tollvesenet beslaglegger

Viggo Elster, rådgiver i Tollvesenet, har fortalt DinSide at jakten på piratkopier er et satsningsområde.

- 2010 vil være et år hvor vi jobber spesielt mye med beslag av piratkopier. Vi holder tilbake varer på eget initiativ og har lov til å si fra til varemerkeeierne, sier Elster til DinSide.

Se også: Tollere har stoppet ALLE varer fra nettbutikk