Norske strender strander

Hvis du har planer om å finne Norges svar på "The Beach" i sommer, må du nok lete lenge. For norske strender holder ikke vann.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på jakt etter den tilsynelatende perfekte badestranden? Da må du speide etter et blått flagg, men leter du i Norge, leter du dessverre forgjeves.

Blue Flag er en verdenskjent sertifiseringsordning der strenders renhet bedømmes, og sertifikatene deles ut av miljøorganisasjonen Foundation for Enviromental Education (FEE). Ordningen krever at en rekke kvalitetskrav skal være oppfylt med hensyn til vannkvalitet og strandfasiliteter.

Danskene best
Ifølge den siste målingen fra juni 2007, der over 2.000 badestrender i Europa ble sertifisert, har 25 europeiske land fått blått flagg. I Norden er det danskene som stikker av med seieren med 205 perfekte strender, og svenskene har 45.

Og jo lenger sør du drar jo bedre: Frankrike har 238 perfekte strender, mens Hellas har 430, Italia 218 og Spania hele 499.

Her til lands må vi tilbake til 2005 for å finne blå flagg på norske strander. De tre strendene som fikk kvalitetsstempelet da var strendene i Hamresanden, Bystranda i Kristiansand og Skottevig Maritime Senters strand i Lillesand.

Pass opp på stranden, for sand er farligere enn hai!

Samsvarer ikke med EU-direktiv
Heldigvis har ekspertene en forklaring på dette.

- Badevannsprøvene som blir utført i Norge, samsvarer ikke med EUs badevannsdirektiv. Hvis kommuner ønsker å være med i blått flagg-ordningen, må de endre rutiner, og begynne å ta vannprøver et år i forveien, forklarer Anne Grethe Andersen ved FEE Norway.

Bader du med bakteriene?

For å kunne føre "Blått flagg" i henhold til Blått-flagg-kampanjen skal badestrendene også tilfredsstille en rekke krav i forhold til de besøkendes sikkerhet og velvære, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det viktigste ved norske badeplasser er derimot at badevannskvaliteten er bra, mener instituttet.

- Uten at vi har tilgang til oppdaterte resultater fra vannanalyser, er jeg overbevisst om at det er meget sjelden at de badestrendene som overvåkes med vannanalyser, viser overskridelser av de gjeldende badevannsnormene, sier avdelingsdirektør Truls Krog ved Avdeling for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet.

De kommunale helseetatene skal ha oversikt over forholdene i egen kommune. Og dersom de får melding om overskridelser, erfarer Folkehelseinstituttet at de tar kontakt for å få råd om hva de skal gjøre.

Les også: Trygt å bade etter maten

Tilfredsstille en rekke krav
De viktigste kriteriene for å få blått flagg er:
• Godkjent vanntest hver 14. dag.
• Ingen industriutslipp eller forurensning.
• Godkjent livredningsutstyr eller badevakt.
• Godkjente toaletter, også for bevegelseshemmede.
• Søppelbøtter, som tømmes regelmessig.
• Godkjent renovasjon.
• Ingen bilkjøring.
• Informasjon om strand og miljø.
• Trygg atkomst til stranda.

Ifølge Krog kan den omfattende årlige søknadsprosessen være en årsak til at ingen norske badestrender har søkt om, eller fått innvilget blått flagg i den senere tid.

- Kanskje det også spiller inn at den enkelte kommune, eller badeplass, ikke ser noen fordeler ved å kunne smykke seg med et blått flagg, legger han til.

- Ordningen er også lite kjent i Norge, til tross for at vi har informert alle norske kommuner. Men vi merker heldigvis at interessen øker nå, sier Anne Grethe Andersen.

Les mer på Din Side om de reneste strendene i Europa

Norske strender

Synes du norske strender holder mål? (Avsluttet)
Ja, jeg er stort sett ganske fornøyd med det jeg ser.(44%) 14
NEI! Norske strender er et trist syn. Jeg går aldri/sjelden på en norsk strand.(31%) 10
Delvis. Jeg foretrekker å dra til utlandet, men synes norske strender er helt OK.(25%) 8
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.