Norske restauranter du kan ta med hjem

Her er noen av de norske restaurantene som deler oppskrifter fra sitt kjøkken.

Gourmetmat på billigsalg

  1. Noen utenlandske favoritter
  2. Norske restauranter du kan ta med hjem


Frokost fra Åpent bakeri

Frokostfavoritten Åpent Bakeri ligger litt utenfor allfarvei i en gate rett bak slottet i Oslo som heter Inkognito terrasse. Det hindrer imidlertid ikke lange køer rundt frokost- og lunchtid, spesielt i helgene. I boken Brød deler bakerne og gründerne Øyvind Lofthus og Emanuel Rang oppskrifter på et tredvetalls brød - og andre bakevarer.

Oppskriftene er enkle å følge, og råvarene stort sett latterlig billige. (Men så er ikke Åpent bakeri det aller dyreste stedet å spise heller.) Det eneste de fleste av disse oppskriftene krever er TID. Ikke det at du må gjøre så mye aktivt, men noen av brødene tar det opptil fem dager å forberede. Men så blir det til gjengjeld utrolig godt.

Brød er utgitt på Cappelen forlag og koster omtrent 199 kroner.

Treretters fra funkisperlen Hvalstrand bad

Det blir ikke nødvendigvis mat på McDonaldsbudsjett om du velger deg en treretters fra Hvalstrand bad. Her er flere av ingrediensene eksklusive, med vekt på det marine kjøkken, fra hummer og krabbe til gjørs og strømming. Det skal likevel gå an å lage en treretters uten å ruinere seg helt.

Oppskriftene er delt inn i forskjellige kapitler, forretter, hovedretter og desserter, og de karakteristiske forrett-geléene er med, for dem som lurte på det. I tillegg er det noen grunnoppskrifter som forklarer de litt vanskeligere tingene som kanskje ikke alle kan fra før, appelsinchips og tomatconfit, for eksempel - og også oppskrift på kraftene du kan komme til å trenge.

Om du er redd for å miste helthetsopplevelsen er dette ikke noe problem for dem med innlevingsevne og god fantasi. Boken er, som navnet indikerer, ikke bare viet restaurantens kjøkken, men gir også bort sideplass til både arkitektur og historie. Illustrert med både nye og gamle fotografier.

Hvalstrand bad - maten, arkitekturen, historien er utgitt på Schibsted forlag og koster omtrent 350 kroner.

Norsk helaften fra Røisheim

Boken En smak av Røisheim byr på god norsk mat, med noen internasjonal innslag, og kuriosa som for eksempel bjørnepaté eller solbærmousse med brunostis. Boken byr på 21 forskjellige treretters, men du kan selvfølgelig selv velge og vrake og komponere din egen helaften akkurat slik du ønsker. Pluss for vinanbefalinger til hver eneste rett, for dem som kanskje er litt usikker på hvilken vin man skal servere til killinglever eller laks med mango-chili.

Oppskriftene forutsetter en viss fartstid på kjøkkenet, for eksempel er ikke alltid koketidene angitt, kun hvilken konsistens maten bør ha når den er ferdig.

En smak av Røisheim er gitt ut på Skald forlag og koster omtrent 400 kroner.

Bli mett med Sult

Boka Sult fra restauranten med samme navn byr på ti forskjellige menyer, på tre eller fire retter, og med kramgoda cocktails til (formodentlig fra Tørst, broderbaren vegg-i-vegg). Den tidligere så populære restauranten på Grünerløkka i Oslo har også tatt over driften av restauranter på både Lille Herbern og Huk, men publikum ser ut til å svikte den opprinnelige restauranten.

Det har også vært uttrykt litt skuffelse over fallende kvalitet på Sults kjøkken - men hva er vel da bedre enn å kunne gjenskape fordums glade middager i eget kjøkken?

Rettene er enkle, men med morsomme smaksvrier, og boken har i tillegg noen kjekke tips til dem som ikke er alt for drevne, for eksempel kapittelet om hvordan man åpner forskjellige skjelltyper, og selve oppskriftene er greie å følge, selv om de nok er litt ufullstendige for de største amatørene. Likevel: Vi liker denne boken, og gir stjerne i margen for et morsomt grafisk uttrykk.

Sult er utgitt på Schibsted forlag og koster omtrent 300 kroner.

Mange gode middager i én bokhylle. Foto: Per Ervland
Mange gode middager i én bokhylle. Foto: Per Ervland Vis mer

Skroll videre for flere godbiter

Mat, vin og landliv fra Trugstad gård

Boken Mat, vin og landliv fra Trugstad gård byr på oppskrifter fra Tove Haga, som har blitt kåret til årets villmarkskokk ti år på rad. Det er derfor sikkert ingen overraskelse at vilt står sentralt på menyen her.

Boken er inndelt i kapitler etter retter; forretter, sommerretter, sjømat, vilt, julemat, desserter og brød. Dette er en av de mest fullstendige bøkene vi leste denne gang, som du kan bruke ved de fleste anledninger.

Selv om norske råvarer er i fokus, er rettene satt sammen med ny vri, og med noen nye innslag. For eksempel reker i gorgonzolasaus med blåbær (selv om det siste ikke sto i oppskriften, stjal vi ideen fra illustrasjonen).

Dette er stort sett enkel mat, uten for mye fiks-faks, men det krever sin gode kniv, og en god porsjon konsentrasjon. En rekke fine tips gis underveis i oppskriftene der du trenger dem, for eksempel hvordan du skal sjekke om frityroljen er varm nok til at du kan begynne friteringen.

Mat, vin og landliv fra Trugstad gård er utgitt av Aschehoug forlag, og koster omtrent 400 kroner.

Michelinstjerner fra Bagatelle

Glem alt pratet om kokkejævler og hissige stjernekokker. Eyvind Hellstrøm, mannen bak den eneste norske restauranten som har to stjerner i gourmetenes lille røde, deler villig vekk oppskrifter i sin bok Bagateller.

At det er dyrt å spise på Bagatelle, vet vi, men dette er nok også den maten som er dyrest å lage hjemme. Boken er fullstappet av oppskrifter med eksklusive råvarer. For dem som får angst av fremmedord, og mangler basiskunnskap gis det fine forklaringer på "selvføgelighetene" bakerst i boken, i kapitlene basisoppskrifter og Bagatelles lille leksikon. Det vises også til disse der vanskelige ord eller ingredienser tas i bruk, og du får greie vinanbefalinger, selv om de ikke er spesifikke - men det lar deg velge en vin som passer godt til både mat og budsjett.

Bagateller er en liten festmiddag i seg selv, og er genial til spesielle anledninger. Men ikke minst kan den lyse opp en ganske alminnelig grå regnværstirsdag, når en trenger en liten oppmuntring av det kulinariske slaget.

Bagateller koster 450 kroner og er utgitt på Pantagruel forlag.

Cocktails fra Mes Amis og Eli Kari Gjengedal

Vi sniker oss også til å inkludere boken Cocktail, 44 vegar til fin bris, av Eli Kari Gjengedal. Værdame, og tidligere medeier av bar og restauranten Mes Amis i Bergen.

Her får du enkle og greie oppskrifter på drinker, inndelt etter årstid, med små kommentarer om hvor god den er, hvor gøy du kommer til å få det, eller hvor utrolig pene/kjekke representanter fra det annet kjønn kommer til å bli etter et par glass av den aktuelle drinken. I tillegg får du en grei innføring i hva du trenger av utstyr og ingredienser, og litt barspråk.

Vi kunne kanskje spart oss for bilder av Eli Kari som showgirl med sabel og champagne (som skuffende så ut som den var åpnet på den tradisjonelle måten) men dette er en fin bok for deg som ønsker å spe på drink-reportoaret ditt.

Og lager du cocktails hjemme blir det garantert mye billigere enn å kjøpe dem ute. Her kan du virkelig spare mye!

Cocktail er utgitt av Skald forlag og koster omtrent 300 kroner.