Prisen på danske kroner har sunket i hele dagen, og ligger nå på et svært lavt nivå. Foto: Xe.com/DinSide
Prisen på danske kroner har sunket i hele dagen, og ligger nå på et svært lavt nivå. Foto: Xe.com/DinSide Vis mer

Norske og danske kroner nesten like mye verdt

Gode nyheter for deg som skal på feire til Danmark: Det er veldig lenge siden danske kroner var så billige som nå.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange år siden det var dyrt å være norsk i Danmark.

I 2009 kostet en dansk hundrelapp hele 130 norske kroner, noe som spiste opp mange av de gode prisene vi nordmenn fikk på ferien i Danmark.

Siden den gangen har kursen stupt, og i dag er det norske og danske kroner nesten like mye verdt.

En dansk hundrelapp koster i dag bare 100 kroner og 86 øre, ifølge den anerkjente valutaomregnerer XE.com. Kursen har ikke vært så lav på rundt ti år, ifølge valutatall fra Norges Bank.

Det betyr at du hverken trenger finne frem kalkulatoren eller bekymre deg over høye regninger om du har tenkt til å tilbringe vinterferien hos våre danske naboer. Sjansene for å gjøre et skikkelig kupp over grensen, bør være stor akkurat nå.

Her ser du prisen i norske kroner for en dansk hundrelapp siden årtusenskiftet. Topopen ble nådd ved årsskiftet 2008/2009, da en dansk hundrelapp kostet rundt 130 norske kroner. Foto: Norges Bank
Her ser du prisen i norske kroner for en dansk hundrelapp siden årtusenskiftet. Topopen ble nådd ved årsskiftet 2008/2009, da en dansk hundrelapp kostet rundt 130 norske kroner. Foto: Norges Bank Vis mer


DinSides valutakalkulator

Danske kroner følger euroen

Mye av grunnen til at danskekronen har blitt så billig i norske øyne, er den økonomiske uroen som herjer i Europa for tiden.

– Danskekronen blir preget av det som skjer med euroen, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swebank First Securities.

Han forklarer at dårligere tider for euroen vanligvis gir utslag i dårligere tider for den danske valutaen.

– Euroen har svekket seg litt på grunn av krisen i området. Samtidig har den norske kronen styrket seg, siden norsk økonomi går så bra, sier Wilhelmsen til DinSide.

Olsens avgjørende tale

Torsdag kveld holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sin årstale for Norges Bank, der han snakket om landets økonomiske perspektiver. Bjørn-Roger Wilhelmsen mener talen og signalene sentralbanksjefen kom med i går, styrket kronekursen ytterligere.

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen. Foto: Swebank First Securities
Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen. Foto: Swebank First Securities Vis mer


– Olsen kom ikke med noen advarsler om at kronekursen var for sterk. Tvert imot. Han signaliserte at det antageligvis ikke var lurt å kutte renten, fordi det kunne gi en litt for god vekst i lønninger, boligpriser og norsk økonomi generelt, sier Wilhemsen, som konkluderer med at signalet om å ikke senke renten kan føre til enda sterkere krone.

– Og kronen kan komme til å styrke seg ytterligere noe, sier han.

Likevel tror ikke Wilhelmsen at Norges Bank vil la avstanden mellom norsk og utenlandsk valuta bli mye større enn den er nå.

– Kursen kan endre seg noen prosent til,men hvis den endrer seg mye mer, kommer nok Norges Bank på banen og advarer mot at det kan komme reaksjoner i form av pengepolitisk respons. Men foreløpig er vi ikke der, forklarer Wilhelmsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer