Norske nettbutikker sier nei

I Norge finnes det en merkeordning for trygg og etisk korrekt handel på nettet. Problemet er bare at de norske nettbutikkene ikke "gidder å være med".


SikkerhetsNett

På selveste forbrukernes dag er det kanskje på sin plass å spørre om du har hørt om Nsafe.no?

Sannsynligheten er kanskje ikke så stor, selv om organisasjonen så absolutt har et godt formål. For Nsafe.no er nemlig en non-profit organisasjon som har til formål å sikre gode forbrukerrettigheter, korrekt behandling av persondata og sikre online-betalingssystemer - i nettbutikker vel og merke.

Organisasjonen er stiftet av blant annet Forbrukerrådet, og er i dag eid av Standard Norge.

Problemet er bare at det kun er 27 norske nettbutikker som er meldt på ordningen. Altså velger en svært liten andel av norske nettbutikker å "kvalitetssikre" seg selv.

Bedre i Danmark

Tar vi en tur over Skagerrak, får vi bevis for at slike ordninger kan være mye mer populære.

Ønsker du sikker netthandel? Illustrasjon: Per Ervland.
Ønsker du sikker netthandel? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


I Danmark har det såkaldte e-mærket nemlig hele 340 nettbutikker som medlemmer, og for tiden vurderes 122 andre i tillegg. Innen kort tid, kan altså antall butikker omfattet av e-mærket være oppimot 500.

E-mærket skal på samme måte som Nsafe skape forbrukertrygghet ved blant annet betaling, behandling av personopplysninger, når du oppgir mailadressen, garanti og avtaleinngåelse på nettet. Den skal være et kvalitetsstempel som viser forbrukeren at hjemmesiden jobber etter prinsipper som teknisk og etisk går ut over lovgivningens krav.

Klatrer med tung sekk

Men hvorfor er det slik at den danske ordningen har nesten 20 ganger flere medlemmer enn den norske?

- Faktisk er det bare i Norge og Danmark i hele Norden at slike merkeordninger finnes. Men danskene har mye bedre vilkår, de får blant annet mye statsstøtte via Vitenskapsdepartementet deres. Både ved at de fikk en oppstartsstøtte på om lag 1,5 million kroner, og ved at de løpende får penger. Nsafe får ikke støtte, og må utelukkende klare seg med generert årsinntekt fra medlemmenes kontingenter. Det er som å klatre opp en vegg med en tung sekk på ryggen - ganske tøft, faktisk, sier prosjektleder i Nsafe, August Nielsen.

- Tross det at vi bare har 27 butikker på medlemslisten, mener vi likevel at vi via disse få butikkene skaper et godt eksempel for hva som er god praksis for netthandel. Og jeg håper at vi kan fortsette arbeidet, selv om vi ikke har fått den tilgangen av butikker som vi ønsket oss, sier Nielsen.

For tiden koster et årsmedlemskap i Nsafe 10.000 kroner, men ifølge prosjektlederen vil prisen bli lavere i løpet av året.

Eksterne lenker:
E-mærket i Danmark
Nsafe i Norge
Den europeiske ordningen: Euro-label