Overvåkningskameraer brukes til kundeanalyse

Norske butikker overvåker hvordan du beveger deg

Selskapet bak mener det er uproblematisk. Datatilsynet mener det kan være ulovlig. 

OVERVÅKER KUNDENE: Her får Norli se hvor godt salgsplakatene deres fungerte. Gjennom overvåkningskameraene analyserte de kundenes bevegelser i butikken. Systemet heter RetailFlux fra norske LinkAnalytix, og spørsmålet er om dette er lovlig. Foto: RetailFlux / Shutterstock / NTB Scanpix
OVERVÅKER KUNDENE: Her får Norli se hvor godt salgsplakatene deres fungerte. Gjennom overvåkningskameraene analyserte de kundenes bevegelser i butikken. Systemet heter RetailFlux fra norske LinkAnalytix, og spørsmålet er om dette er lovlig. Foto: RetailFlux / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Salg, salg, salg, salg» står det på plakatene inne i Norli-butikken.

Bildet er fra et av butikkens overvåkningskameraer. Over bildet ligger det skyer av farger, som viser hvordan salgsplakatene har fungert i praksis.

Rødt, grønt og blått viser hvor kundene har beveget seg, hvor de har stanset opp og hvilke områder de ikke interesserte seg for.

Norli har nemlig fulgt med på kundenes bevegelser i butikken gjennom overvåkningskameraene sine.

Kameraer som egentlig skal brukes til å stanse kriminelle, kan nå brukes til å analysere kunder.

Slik overvåkes kundene

RetailFlux er et system for å analysere data fra overvåkningskameraer. RetailFlux Count teller antall kunder inn og ut av butikken, mens RetailFlux Flow viser hvordan kundene beveger seg inne i butikken.

Begge tar utgangspunkt i de faktiske bevegelsene kameraene fanger opp, altså av deg som går rundt i butikken. Resultatet er blant annet de såkalte varmekartene; «heat maps».

Sammen med data fra kassa kan butikkene dermed vite hvor mange besøkende som faktisk kjøper noe, hvor kundene finner det de kjøper og hvordan butikken kan få flere til å kjøpe mer.

Fritt oversatt kaller RetailFlux det «verdifull innsikt på en kostnadseffektiv måte, når butikkens overvåkningskameraer brukes til å trekke ut kundenes aktivitetsdata».

Her kan du se en reklamefilm for systemet:

Brukt av store butikker
- Alt fra butikker, offentlige virksomheter, museer, sykehus, kinoer, teatre og biblioteker er interessert i dette, sier administrerende direktør Espen Thømming i norske LinkAnalytix, som står bak systemet, til Dinside.

Thømming ønsker ikke å oppgi noen konkrete kunder. Men bilder på nettsidene deres viser eksempler fra Norli-, Nille- og Vita-butikker.

- Vi observerer kundestrøm i kun åtte butikker. Vi bruker ikke overvåkningskameraer til dette, men et eget «kamera» med spesiell software, skriver Vita-direktør Knut E. Røsjorde i en e-post til DInside.

VITA: Dette varmekartet over kundenes bevegelser er hentet fra en Vita-butikk. Graden av bevegelse og mengden mennesker skaper ulike farger. Foto: RetailFlux
VITA: Dette varmekartet over kundenes bevegelser er hentet fra en Vita-butikk. Graden av bevegelse og mengden mennesker skaper ulike farger. Foto: RetailFlux Vis mer

- Det ble gjort en svært begrenset test i 2016 for å vurdere om dette var noe som var aktuelt. Men det ble skrinlagt etter kort tid, forteller administrerende direktør John Thomasgaard i Norli Libris til Dinside, og nekter for at Norli i dag bruker slike systemer.

Også HR-sjef Ivar Borgen i Nille sier at det bare var en test, og at de ikke lenger bruker systemet. Men:

- Vi har blant annet flere, store aktører innen dagligvare som kunder, sier Thømming i LinkAnalytix, og forteller om stor interesse også internasjonalt.

Kan være ulovlig

Thømming mener å ha sitt på det tørre juridisk. Han viser til veiledning fra Datatilsynet, som ifølge han konkluderte med at systemet var uproblematisk.

Datatilsynets juridiske rådgiver Tobias Judin er ikke enig, og viser Dinside kommunikasjonen. Der påpeker Datatilsynet at behandlingen av opplysningene kan falle utenfor personopplysningsloven, men at innhentingen av dem kan rammes av reglene for kameraovervåkning.

- Personopplysningsloven sier at kameraovervåkning skal brukes til sikkerhet. Kameraovervåkning til kommersielle formål er derfor mest sannsynlig et brudd på loven, sier Judin til Dinside.

Det var av samme grunn Datatilsynet mente at Peppes Pizzas reklameplakater, som analyserte fjes på Oslo S, også kunne være ulovlige.

Judin påpeker at det ikke spiller noen rolle hva slags data som kommer ut av systemet, så lenge rådataen kom inn fra et kamera. Brukes et kamera, gjelder uansett reglene for kameraovervåkning.

- Og det er jo personene som er interessante for systemet her. Det er du som har gått rundt i butikken, og systemet lager en farge basert på det. Noen har fulgt med på deg, sier Judin.

- Gir meg litt ubehag

Judin ledet arbeidet med rapporten «Sporing i offentlige rom» i fjor. Rapporten konkluderte med at «det er normalt ikke tillatt å overvåke med kamera for å samle inn kundedata»; selve forretningsmodellen til LinkAnalytix.

- Blir du overrasket når du ser bilder fra norske butikker hvor overvåkningskameraer brukes til å nettopp samle inn kundedata?

- Både og, sier Judin mens han ser på bildene Dinside viser han.

- Vi har antatt at det brukes, men jeg blir overrasket over at store, seriøse kjeder som er så utbredt har brukt dette. Og jeg begynner å lure på hvor mange slike kameraer jeg har havnet på, fortsetter han.

- Det gir meg litt ubehag. Jeg føler jeg blir spora. Én ting er å bli fanget opp av et vanlig overvåkningskamera – noe annet når jeg gjør det fordi noen er interessert i hvordan jeg forholder meg til butikkhyllene deres.

Mener alle vinner

FRA KAMERA TIL TALL: LinkAnalytix er opptatte av at man ikke kan identifisere kunder gjennom løsningen deres. Samtidig reklamerer de med at man kan bruke overvåkningskameraene man allerede har. Skjermdump: LinkAnalytix.no
FRA KAMERA TIL TALL: LinkAnalytix er opptatte av at man ikke kan identifisere kunder gjennom løsningen deres. Samtidig reklamerer de med at man kan bruke overvåkningskameraene man allerede har. Skjermdump: LinkAnalytix.no Vis mer

Datatilsynet har ikke noen konkrete vedtak om kundeanalyse gjennom kamera. Selv om teknologien er gammel, er problemstillingen ganske ny for dem.

Men LinkAnalytix er uansett sikre på å være på riktig side av loven.

- Vi har vært forferdelig nøye på dette under utviklingen, for å ikke komme i konflikt med lovverket. Det er også viktig for kundene våre; vi har store, seriøse selskaper som kunder, som er svært opptatt av dette, sier LinkAnalytix-direktør Thømming.

- Vi kan ikke registrere deg som person, vi identifiserer ingen. Vi kan bare observere bevegelsesmønstre i en pikselmasse.

- Uavhengig av lovligheten; kan du forstå om noen reagerer på å bli analysert av overvåkningskameraer i butikker på denne måten?

- Utgangspunktet vårt er å optimalisere kundeopplevelsen og bruke lokalet best mulig. Dette brukes bare til gode formål, og jeg vil anta at forbrukeren, eller en besøkende på et bibliotek eller sykehus, også er opptatt av gode kundeopplevelser og besøk.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!