Norsk plante holder deg frisk om vinteren

Kvann var vikingenes medisin mot influensa, forkjølelse og vinterdepresjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LES OGSÅ: En glemt mat og medisinplante, av doktor Bernt Rognlien

Kvann er en medisinplante med lange tradisjoner i Norge, som var i ferd med å bli glemt. I vikingtiden var den vår viktigste dyrkede plante, og historiene om bruken er mange. Blant annet er den nevnt flere steder i Snorre. Kvann ble brukt som grønnsak, krydder og medisinplante, og var et sentralt fruktbarhetssymbol for vikingene. Den er også den eneste medisinen man antar virket mot pest. Dyrking av kvann var lovregulert og det var strenge straffer for å stjele den.

Etter hvert gikk kunnskapen om planten tapt blant folk flest, men for 10 år siden ble den islandske professoren Sigmundur Gudbjarnason opptatt av historiene om kvannens virkning og betydning, og ville undersøke om det var hold i fortellingene. Dette var utgangspunktet for forskning som involverte flere vitenskaplige miljøer på Universitetet i Reykjavik.

Gudbjarnasons forskning viser at vikingen hadde rett. I tillegg til å bekjempe influensa og forkjølelsesvirus, har forskningen vist at kvann gir økt energi, mer overskudd, stimulerer immunforsvaret og motvirker angst og depresjon. I tillegg virker den bra for fordøyelsen.

Det er innholdet av stoffer som heter furanokumariner og bioflavonoider i planten som bekjemper influensaviruset og forkjølelsen. Furanokumariner og de vitaminlignende stoffene bioflavonoider virker hemmende på virus. Stoffene både forebygger og behandler virusinfeksjoner, og kvann har vist seg spesielt effektiv overfor infeksjoner i luftveiene.

Kvann inneholder også aktive komponenter som påvirker både karbohydrat- og fettstoffskiftet, og får dem til å produsere mer energi. Disse stoffene påvirker også kroppens adrenalin og nedbrytningen av fett til frie fettsyrer - og gir dermed økt produksjon av energi fra fett.

I tillegg er stoffer som kalles furanokumariner påvist i planten, og de har vist seg å kunne ha en Valium-lignende effekt. Det vil si at den virker angstdempende, spenningsløsende og muskelavslappende - altså kan de være nyttige for personer som sliter med vinterdepresjon.

LES OGSÅ: En glemt mat og medisinplante, av doktor Bernt Rognlien

Mozon.no, 07.02.2005