Norsk metode skal sørge for fangers helse

Fengselsleger møter mange problemer når de skal behandle pasientene, men nå skal de få hjelp av et nytt norskutviklet dataprogram.

Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse i Tunisias fengsler, viste at mange politiske fanger ble nektet helseundersøkelser.

Dårlig behandling
Den 47 år gamle Habib Raddadi var fengslet for å ha tilhørt den muslimske bevegelsen al-Nahda. Mars i fjor døde han av hjerneblødning ved al-Haouareb-fengselet, og ble overført til det lokale sykehuset. Legene fortalte fengselets overordnede at Raddadi måtte overføres til et annet sykehus for medisinsk behandling, men fengselets vaktavdeling nektet, i følge en Amnesty International-rapport, melder BBC News Online.

Selv om Raddadis sak er grusom, er den ikke unik.

I følge World Medical Association, møter fengselsleger i hele verden daglig kamp mot fengselssjefer, og ofte også regjeringen, for å gi deres pasienter den hjelpen de trenger.

Mange fanger blir holdt i overfylte og gamle bygninger, og ingen er overrasket over deres helsetilstand.

Tortur
Skandalen i Abu Ghraib-fengselet i Irak, hvor fanger ble misbrukt av amerikanske soldater, har vist at innsatte også møter trussel om tortur.

I et tilfelle i Laos, skal fengselsvakter angivelig ha brent en innsatts testikler. Insatte risikerer også plager fra andre fanger, da mange fengsler har mangelfull stab for å passe på dem. I en av de verste episodene med vold i fengselet, ble mer enn tjue innsatte drept i en slåsskamp i Modelo-fengselet i Colombia.

Fengsledes menneskerettigheter og rett til medisinsk behandling ble opprettet allerede på 1940-tallet. I teorien skal innsatte ha mulighet til å få den samme medisinske behandlingen, som om de var ute. Dette skjer ikke i realiteten.

- Insatte skal få god behandling, men de gjør ikke det, sier Dr. Hernan Reyes, medisinsk koordinator for den internasjonale komiteen i Røde Kors, til BBC.

- Hvis de er syke eller har blitt såret, har de ikke mulighet til å slappe av og komme seg, som oss andre, sier han.

Norsk dataprogram
Istedet er det fengselsleger som skal hjelpe dem. Problemet de møter er imidlertid at mange av dem er ansatt av fengslene selv eller regjeringen, og at det kan være vanskelig å passe på pasientenes rettigheter.

World Medical Association har opprettet et dataprogram for å trene og hjelpe leger med å behandle og støtte fengslede. Dataprogrammet inneholder mange ulike områder, fra å håndtere sultestreik og ta vare på de psykisk syke, til hvordan leger kan rapportere menneskerettighetsmisbruk.

Dr. Bjørn Hoftvedt fra Norsk Medisinsk Forening, har vært med på å lage dataprogrammet.

- Innsatte må gi tillatelse til behandlingen, og de kan noen ganger være varsomme med å gjøre dette hvis de frykter for sikkerheten. Dataprogrammet hjelper leger med å håndtere saker som dette, sier han til BBC.

 

Mozon.no, 21.09.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer