<strong>HOSTE:</strong>røykohostekan være mild KOLS. Foto: Colourbox.com
HOSTE:røykohostekan være mild KOLS. Foto: Colourbox.com Vis mer

Norsk lege refser kolleger

- Det største problemet med KOLS er at det oppdages for seint, og at legene er for lite oppmerksomme, mener spesialist i allmennmedisin.

Publisert
Sist oppdatert
Ved å bruke en enkel lungefunksjonstest kunne flere med KOLS vært oppdaget på et tidlig stadium


I dag markeres Verdens KOLS-dag, og ifølge WHO vil KOLS bli den tredje hyppigste dødsårsak i den vestlige verden i løpet av 10 til 15 år.

- Det er uforståelig at myndighetene ikke har satset mer på at pasienter får diagnose og riktig behandling. De har også laget stramme regler som gjør at mange pasienter ikke får den behandlingen de trenger, sier spesialist i allmennmedisin Svein Høegh Henriksen ved Langbølgen legesenter i Oslo.

Kvinner får KOLS først. Les mer her:

Dårlig diagnostisering
I Norge utgjør KOLS-pasienter nå opptil 20 prosent av akuttinnleggelsene ved medisinske avdelinger. Bortimot 2.000 dør av KOLS hvert år i Norge.

- Ved å bruke en enkel lungefunksjonstest kunne flere med KOLS vært oppdaget på et tidlig stadium, hevder Høegh Henriksen.

Han mener at norske leger vet for lite om hvordan man bruker en lungefuksjonstester, og at mange lider av at sykdommen oppdages for seint.

- Det er over 200.000 pasienter med KOLS i dag, men kun 80.000 har fått stilt riktig diagnose. Mange pasienter går med hoste for lenge før de oppsøker lege, sier Henriksen.

Det er viktig å komme tidlig i gang med trening, røykeavvenning og medisiner, understreker han.

Svært få pasienter med KOLS forstår når tilstanden forverres.

Behov for opplæring
Lungespesialist Olav Kåre Refvem ved Glitreklinikken støtter sin kollega. Han er også leder i KOLS-rådet som nylig ble opprettet av Sosial- og helsedirektoratet. Han mener det er et stort behov for opplæring blant allmennleger om hvordan man leser og tolker resultatene på lungefunksjonstester.

- Bruken av lungefunksjonstester har økt de siste årene, men legene er fremdeles ikke flinke nok til å stille en diagnose ut fra apparatene. Inntil de siste årene har disse apparatene stort sett vært brukt av lungespesialister, påpeker Refvem.

Han understreker at hyppig bruk av slike tester blant røykere og personer på støvfylte arbeidsplasser kan hindre utvikling av alvorlig KOLS.

- Folk som har KOLS under utvikling kan ved hjelp av røykestopp eller skifte av arbeid stagge utviklingen, og dermed unngå å bli invalide, sier Refvem.

Slik stumper du røyken:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer