Norsk kvinne bak antirøykepille

Det er norskættede Linda H. Ferry som er hjernen bak antirøykepillen Zyban. Ved hjelp av pillen som endrer kjemien i hjernen har Ferry fått 600.000 amerikanere og 10.000 nordmenn til å slutte å røyke.

Norsk kvinne bak antirøykepille

Det er norskættede Linda H. Ferry som er hjernen bak antirøykepillen Zyban. Ved hjelp av pillen som endrer kjemien i hjernen har Ferry fått 600.000 amerikanere og 10.000 nordmenn til å slutte å røyke.

Ved en tilfeldighet oppdaget Linda H. Ferry at virkestoffet bupropion i Zyban-pillen førte til at storrøykere mistet lysten på røyk.

Dette skjedde i begynnelsen av 1990-årene da Ferry arbeidet som lege og forsker ved et sykehus i California. Hovedoppgaven hennes var å hjelpe veteraner fra Vietnamkrigen til å bli kvitt avhengighet av stoffer som alkohol, kokain, heroin og nikotin.
- Til min overraskelse erfarte jeg at det var langt vanskeligere å få disse pasientene til å slutte med tobakk enn med de andre stoffene de var blitt avhengige av, forteller Ferry til NTB.

Nærmest ved en tilfeldighet oppdaget hun at pasienter som fikk medisin med virkestoffet bupropion for sine depresjoner, mistet lysten på røyk.

- Da pasienter som hadde røyk i årevis kom tilbake og sa at de helt hadde mistet lysten på røyk etter at de hadde begynt med denne medisinen, bestemte jeg meg for forske videre på dette. Jeg søkte om forskningsmidler forskjellige steder, men overalt var svaret negativt. Ingen trodde at dette hadde noe for seg, forteller Ferry.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ga imidlertid ikke opp, og støttet av moren, Judith Hellerud Hyder, satte hun i gang ved hjelp av egne midler. Mens moren jobbet som sykepleier og laboratorieassistent, betalte Linda H. Ferry selv for de medisiner hun prøvde ut og for de analyser som ble foretatt i laboratorier.

Ett år i Norge
Pillen Zyban med virkestoffet bupropion har nå vært på markedet i USA i nærmere tre år og i Norge i vel ett år. Legemiddelet er det første røykeavvenningsmiddel som ikke inneholder nikotin.

Linda H. Ferry sier til NTB at hun har liten tro på at viljestyrke alene kan få de som virkelig er hekta på nikotin til å slutte å røyke.

Hun ser på nikotinavhengighet som en kronisk sykdom, og viser undersøkelser som slår fast at det er kjemiske forskjeller i hjernen på en røyker og en ikke-røyker. Nikotinen har ført til at hjernen hos en røyker har fått en nevrokjemisk skade, mener Ferry.

Silje Stavik mozon.no 15.10.01 "" />