Norsk internettregister på ferde igjen

Som sommervikar er det lett å la seg lure.

Norsk internett register sender ut slike skjemaer til norske bedrifter. Foto: Kristina Picard
Norsk internett register sender ut slike skjemaer til norske bedrifter. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se opp for internettbløffen fra Tyskland. Firmaet vil lure deg til å betale for en verdiløs tjeneste. Nå sender de på nytt ut brev til norske bedrifter. Som sommervikar er det lett å gå fem på.

Firmaet Aller Edge Media har akkurat mottatt et brev i posten. Avsender er Norsk internett register, som tar kontakt med bedriften for å tilby dem registrering i en internettkatalog. Vi har også tidligere skrevet om Norsk internett register og at varen de tilbyr i seg selv er et paradoks, fordi internett er en eneste stor katalog, og et google-søk er mye enklere enn å slå opp i en fysisk katalog.

Men dette hindrer ikke firmaet i stadig å prøve seg på nytt. Antakelig holder de fortsatt koken fordi en del bedrifter faktisk lar seg lure. I brevet de sender ut, følger det et skjema der bedriften blir bedt om å registrere og bekrefte opplysninger som skal stå oppført i katalogen. Det tyske firmaet har en egen hjemmeside, men kontaktinformasjonen leder oss til et utilgjengelig telefonnummer i Tyskland.

Du må betale 27.000 kroner

I samsvar med vår årlige oppdatering av din oppføring hos Norsk Internett Register, ber vi deg om å kontrollere at registrert informasjon er korrekt og fullstendig, samt eventuelt oppdatere denne på følgende internettadresse: www.norsk-internett-register.com. Kun på denne måten kan internettregisteret ha aktuell informasjon! Oppføring og oppdatering av din grunninformasjon er gratis, står det i brevet til Aller Edge Media AS.

For det første har Aller Edge Media aldri registrert seg hos Norsk Internett Register. Dette er opplysninger som det tyske firmaet har lagt inn selv. Og for det andre - skriver du under på ark nummer to, er det slettes ikke gratis. Det ser du om du tar deg tid til å lese det som står skrevet med liten skrift.

Annonsen beregnes med 958 euro årlig med forbehold om en tilpasning i henhold til siffer 5 i de generelle forretningsbetingelsene. Dette skal alltid betales på forskudd etter mottatt faktura, heter det med liten skrift på ark nummer to.

Skriver du under, får du med andre ord straks en faktura på nesten 9.000 norske kroner som du har forpliktet deg til å betale.

Videre står det at oppdraget gjelder for de neste tre årene fra oppdragsdato og forlenges automatisk med enda et nytt efterfølgende år hvis det ikke sies opp skriftlig tre måneder før utløp.

Du skylder med andre ord kjapt det tyske firmaet nærmere 27.000 kroner.

Ute etter underskriften din

Fremgangsmåten minner om prosedyren til det svenske firmaet NordicExpo.net, som kontakter bedrifter og sier de skal sende over en oppsigelse på faks. Denne oppsigelsen viser seg å være en bestilling på nye perioder i et firmaregister.

Det samme skjedde Even Tønnesen, som ble kontaktet av firmaet Allt om affärer, som ville ha han til å videreføre en kontrakt han aldri har skrevet under på. Da faksen kom, oppdaget Tønnesen at det han skulle returnere, egentlig var en ny kontrakt for åtte perioder á 9.879 kroner.

Da DinSide var i kontakt med Næringslivets sikkerhetsråd vedrørende problemstillingen, viste de til tjenesten Varslingslisten.no. Varslingslisten er et selvhjelpsverktøy for norske virksomheter, slik at de lettere kan gå klar av upresis markedsføring og andre uryddige salgsfremstøt som lett blir misoppfattet. Listen skal gjøre det lettere for virksomhetene å viderebringe erfaringer med slike forhold. Utgangspunktet for etableringen av listen har særlig vært problemer knyttet til katalog-/annonsevirksomhet, men listen er ment å omfatte alle former produkter og tjenester.

Også svenskene har en varslingsliste av denne typen, og på denne listen finner vi blant andre nettopp NordicExpo.