Sårdannelse som følge av bakteriene gule stafylokokker.  Foto: thefootblog.org
Sårdannelse som følge av bakteriene gule stafylokokker. Foto: thefootblog.orgVis mer

Norsk honning kverker superbakterien

Skogshonning har vist seg å være effektiv mot gule stafylokokker.

Gule stafylokokker er i utgangspunktet en harmløs hudbakterie. Den inngår som en naturlig del av den normale bakteriefloraen i kroppen og gjør stort sett ingen skade. Men i enkelte tilfeller kan den formere seg og forårsake infeksjoner i huden.

Les også: Dusj etter svømmeturen for å unngå MRSA

Infeksjoner blir som regel kurert med antibiotika, men ettersom bakterien etter hvert har blitt resistent mot flere typer antibiotika (MRSA), kan den være vanskelig å bli kvitt. Man har vært nødt til å bruke en spesiell type antibiotika, såkalte bredspektrede antibiotika, skriver Lommelegen.

Norsk honning gir nytt håp

En ny studie utført ved Ullevål universitetssykehus viser imidlertid at norsk skogshonning skal kunne drepe de stafylokokker som har blitt motstandsdyktig mot antibiotika.

Les også: Vesken din er en bakteriebombe

- Effekten av norsk skogshonning har blitt testet på flere bakterier som er motstandsdyktige overfor de vanligste gruppene av antibiotika, blant annet gule stafylokokker, sier forsker og lege Patricia Merckoll til dagensmedisin.no.

Studien gir nytt håp for pasienter som lider av sår som ikke kan behandles med antibiotika, fordi stafylokokkene har blitt resistente. Den norske skogshonningen vil ta bort vondt lukt, redusere smerte og hevelse, i tillegg til å styrke immunforsvaret i såret og dermed også redusere arrdannelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så langt viser resultatene at sterilisert honning kan bli et nyttig middel i behandlingen av kroniske sår, sier Merckoll.

Honningen klarte å trenge igjennom bakteriekulturen som var vokst sammen til en masse beskyttet av slim, såkalt biofilm, skriver dagensmedisin.no.

Les også: Kjøttetende bakterier i gymbagen

Australsk og norsk honning

Den effektive honningen som inngikk i studien, er ikke den samme som den du får kjøpt i dagligvarebutikkene.

– Norsk honning som blir solgt som mat, kan inneholde sporer av bakterier og er ikke tilstrekkelig filtrert eller sterilisert til å brukes på sår, sier Merckoll.

I tillegg til den norske skogshonningen, skal også en type australsk honning ha den samme bakteriedrepende effekten.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet "Scandinavian Journal of Infectious Diseases".